Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Προβλήματα στο Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας – Ροδόπης

Από την πρώτη στιγμή η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, προβλέποντας το πως θα διαμορφωνόταν η κατάσταση, είχε εκφράσει την άποψη ότι στο σημείο εισόδου της Νυμφαίας έπρεπε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Αστυνομικός Σταθμός ή Τμήμα Διαβατηριακών Ελέγχων και μάλιστα εντός ελληνικού εδάφους, με ικανό αριθμό αστυνομικής δύναμης για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις αυξημένες απαιτήσεις, καθώς όλα τα δεδομένα οδηγούσαν στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι η κίνηση εισόδου - εξόδου από τη χώρα στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

  Η πρόταση μας αυτή δεν εισακούστηκε και δυστυχώς εκ του αποτελέσματος για άλλη μια φορά οι προβληματισμοί μας και οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν.
  Έχοντας εισπράξει κι εμείς τα παράπονα των πολιτών για την καθυστέρηση που είναι αναγκασμένοι να υποστούν κατά την είσοδό τους προς Βουλγαρία, αλλά και την επιστροφή τους στη χώρα μας, είμαστε αναγκασμένοι να αναδείξουμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση και να τοποθετηθούμε.
  Είναι γεγονός μάλιστα ότι πολλές φορές, αυτή την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των πολιτών, την εισπράττουν οι συνάδελφοί μας που υπηρετούν εκεί.
  Καταλαβαίνουμε την αγανάκτηση που προκαλεί στους πολίτες η ταλαιπωρία αυτή, είναι όμως άδικο να εκφράζεται με τη μορφή επιθετικής φραστικής διαμαρτυρίας στο πρόσωπο των αστυνομικών υπαλλήλων οι οποίοι καταβάλλουν υπερφιλότιμες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη και συντομότερη εξυπηρέτηση των πολιτών που διέρχονται από το σημείο.
  Δυστυχώς όμως η μη ύπαρξη του αναγκαίου αριθμού προσωπικού, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες και οι ίδιοι εργάζονται αλλά και η μη ύπαρξη του αναγκαίου και οφειλόμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε συνάρτηση με την αυξημένη κίνηση από το σημείο, είναι παράγοντες αρνητικοί και δεν αντιπαλεύονται όσο φιλότιμο κι αν επιδείξουν οι αστυνομικοί.
  Στο σημείο υπηρετούν δεκατέσσερις Έλληνες αστυνομικοί, όλοι κι όλοι, που κατανέμονται στις βάρδιες και σαφώς τη θερινή περίοδο που θα χρειαστεί να λάβουν τις κανονικές άδειές τους, αναπόφευκτα ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά 1/3 που είναι το προβλεπόμενο ποσοστό και σε συνδυασμό με το δεδομένο της ολοένα αυξανόμενης κίνησης η ταλαιπωρία θα ενταθεί τόσο για τους πολίτες όσο και για τους συναδέλφους - μέλη μας που εργάζονται εκεί.
  Εκτός του ανεπαρκούς αριθμού αστυνομικής δύναμης αλλά και της επικίνδυνης, κατ' εμάς, πρόβλεψης της διακρατικής συμφωνίας που υποχρεώνει τα μέλη μας σε άοπλη εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες, προβλήματα στην ομαλή ροή της εισόδου - εξόδου από την χώρα μας των διερχόμενων πολιτών, δημιουργούνται και από τον ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  Συγκεκριμένα απ' ότι έχουμε πληροφορηθεί οι συνάδελφοι έχουν στην διάθεσή τους μόνο δύο passport reader για τον έλεγχο διαβατηρίων υπηκόων τρίτων χωρών, παρότι τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο αναγκαίος αριθμός (ειδικά κατά τη θερινή περίοδο) είναι τέσσερις, για να ελέγχονται γρηγορότερα τα διαβατήρια και να μην καθυστερεί η κίνηση των υπολοίπων πολιτών Ευρωπαϊκών χωρών.
  Επιπρόσθετα δε, συχνά το δίκτυο παρουσιάζει προβληματική λειτουργία, «πέφτει» για αρκετές ώρες εξαιτίας της ασύρματης λήψης, με αποτέλεσμα μέχρι την αποκατάστασή του να είναι αδύνατος ο έλεγχος και να προκύπτει καθυστέρηση για την οποία σαφώς δεν ευθύνονται οι συνάδελφοί μας.
  Απορίας άξιο αποτελεί δε, ο μη εφοδιασμός τους μέχρι και σήμερα με αλεξίσφαιρα γιλέκα και οι πρόχειρες εγκαταστάσεις όπου αναγκάζονται να εκτελούν υπηρεσία και σαφώς δεν προσφέρουν ούτε την υποτυπώδη ασφάλεια και κάλυψη στους συναδέλφους.
  Άοπλοι στη μέση του πουθενά, σε βουλγάρικο έδαφος που η προσέγγισή του από το κοντινότερο σημείο της πόλης μας απαιτεί τουλάχιστον είκοσι λεπτά της ώρας και κατά την χειμερινή περίοδο πολύ περισσότερο λόγω των χιονοπτώσεων, χωρίς αλεξίσφαιρα, σε εγκαταστάσεις που ούτε την στοιχειώδη ασφάλεια - κάλυψη δεν προσφέρουν, με ελλειμματική δύναμη, με συχνά και αρκετές φορές πολύωρα προβλήματα δικτύου επικοινωνίας, καλούνται οι αστυνομικοί να ανταπεξέλθουν στο υπηρεσιακό τους καθήκον. Δεν τοποθετήθηκε ούτε καν ένα αλεξικέραυνο παρά του γεγονότος ότι στο σημείο παρουσιάζεται ιδιαίτερα συχνά το φαινόμενο πτώσης κεραυνών.
  Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν αναγκάζονται να εργάζονται οι συνάδελφοί μας και να προσπαθούν να διαχειριστούν επάξια όσο αυτό είναι δυνατόν, μία κινητικότητα που έχει ως εξής :
-Τον μήνα Μάιο 2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 71.140 ατόμων (εκ των οποίων 22.941 ημεδαποί και 48.199 αλλοδαποί) και έξοδος 94.520 ατόμων (εκ των οποίων 20.734 ημεδαποί και 73.786 αλλοδαποί).
- Την εβδομάδα από 01-06-2014 έως 08-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 18.604 ατόμων (εκ των οποίων 6.965 ημεδαποί και 11.639 αλλοδαποί) και έξοδος 20.838 ατόμων (εκ των οποίων 6.161 ημεδαποί και 14.677 αλλοδαποί).
-Την εβδομάδα από 09-06-2014 έως 14-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 21.687 ατόμων και έξοδος 26.345 ατόμων.
-Από 15-06-2014 έως 20-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 19.024 ατόμων και έξοδος 23.221 ατόμων.
- Χθες 21-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στη χώρα 44.382 ατόμων και έξοδος 19.935 ατόμων.
  Είναι γεγονός δε, ότι αναπόφευκτα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αναμένεται μεγαλύτερη ακόμη αύξηση της κίνησης.
  Νομίζουμε ότι, ο καθένας καταλαβαίνει πως εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα ώστε η Υπηρεσία και να επανδρωθεί με ικανό αριθμό υπαλλήλων, αλλά και να εφοδιάσει αυτούς με τα απαιτούμενα για την κατάσταση υλικοτεχνικά μέσα, δυστυχώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο να βελτιωθεί η κατάσταση.
  Ζητούμε λοιπόν αρχικά από τους πολίτες, την κατανόησή τους προς το πρόσωπο των σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες εργαζόμενων αστυνομικών.
  Η δικαιολογημένη κατά τ' άλλα διαμαρτυρία τους που ανακύπτει από την ταλαιπωρία τους, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενωθεί με την δική μας φωνή, με αποδέκτες όμως τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και όχι τα «εξιλαστήρια θύματα».
  Η διαμορφούμενη κατάσταση, καταδεικνύει την αναγκαιότητα επανεξέτασης των όσων είχαν αρχικά προβλεφθεί και προφανώς βασίσθηκαν σε εκτιμήσεις που απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.
  Πρότασή μας αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού ελέγχου, με προσδιορισμό ικανού αριθμού οργανικών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στελέχωσή της με την διαδικασία της Νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας, η μεταφορά της σε κατάλληλο σημείο εντός Ελληνικού εδάφους ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος και για τους πολίτες και για τους αστυνομικούς, που αυτή την στιγμή όντας άοπλοι εκτίθενται σε υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο, ο εφοδιασμός των συναδέλφων μας με αλεξίσφαιρα γιλέκα, η εγκατάστασή τους σε κτίρια που παρέχουν εχέγγυα ασφάλειάς τους, ήτοι αλεξίσφαιρη προστασία, ο εφοδιασμός τους με υπηρεσιακό όπλο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, είτε με αλλαγή των προβλεπομένων στην διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί, είτε να εξεταστεί το ενδεχόμενο (εφόσον το επιτρέπει και η νομοθεσία της γείτονος χώρας) χορήγησης από τις Βουλγαρικές Αρχές προσωρινής άδειας οπλοφορίας αποκλειστικά για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και κατά τη διάρκεια αυτής και τέλος με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των διερχόμενων πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας προτείνεται η παροχή του δικτύου με ενσύρματη σύνδεση με δεδομένο ότι η δυσλειτουργία του οφείλεται αποκλειστικά στην ασύρματη σύνδεση προκειμένου να απαλειφτούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα.
  Παρακαλούμε τους αποδέκτες να εξετάσουν θετικά τα δίκαια αιτήματά μας και να εκδηλώσουν από την πλευρά τους τις απαιτούμενες ενέργειες για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
ΠΡΟΣ : 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
κ. ΚΙΚΙΛΙΑ Βασίλειο (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
2) ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
3) ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ κ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ Σπυρίδων (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
4) ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
5) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Α.Μ.Θ.
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ κ. ΣΑΛΑΜΑΓΚΑ Γεώργιο
6) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Α.Μ.Θ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ κ. ΚΟΥΤΟΥΖΟ Παναγιώτη
7) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ Α.Μ.Θ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ κ. ΣΕΒΔΥΝΙΔΗ Μιχαήλ
8) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΑΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ κ. ΚΑΛΑΪΤΖΗ Γεώργιο
9) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΚΟΙΝ. : 1) ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ Ευριπίδη
2) ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ Αχμέτ
3) ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ Αϊχάν