Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Εργασίες Ανοικτού Διοικητικού Συμβουλίου‏ ΕΑΥ Θεσσαλονίκης

 Προς: 1)Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Βασίλη ΚΙΚΙΛΙΑ
          2)Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          3)Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Κοιν.: Όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ.


  Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 12-06-2014, ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο παρουσία Αντιπροσώπων στο αμφιθέατρο του Α.ΜΕ.Θ. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα υπηρεσιακά θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους Αστυνομικούς της Γ.Α.Δ.Θ.
Ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα δόθηκε στο Σχέδιο Νόμου που δημοσιοποιήθηκε και αφορά την ήδη εφαρμοζόμενη αναδιάρθρωση του Σώματος, καθώς και οι επιπτώσεις αυτής. Ερωτηματικά και επιφυλάξεις δημιουργούν τα «αθέατα» σημεία του Σχεδίου Νόμου που χρήζουν περαιτέρω ερμηνείας. Το Προεδρείο και οι Αντιπρόσωποι της Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης παρακολουθούν στενά το ιδιαζόντως σημαντικό ζήτημα για το μέλλον του αστυνομικού προσωπικού, και συντάσσουν παρατηρήσεις και προτάσεις επί του θέματος οι οποίες θα κατατεθούν στην Ομοσπονδία τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, οι δράσεις της Ένωσης επικεντρώνονται και στις πάσης φύσεως ελλείψεις των Υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ. οι οποίες λειτουργούν εις βάρος των συναδέλφων και του έργου που επιτελούν. Η καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας των συναδέλφων πρέπει επιτέλους να καταπολεμηθεί εκ των έσω, από την Ηγεσία και την εκάστοτε Διοίκηση, και να μην δικαιολογούνται ή δεν ερευνούνται-αξιολογούνται καταγγελίες που αφορούν την άσκοπη πολλές φορές ταλαιπωρία που υφίσταται το αστυνομικό προσωπικό. Όσοι καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων οφείλουν να ελέγχονται πειθαρχικά από τον Αρχηγό του Σώματος, και να μην υποθάλπονται με το σύνηθες προβαλλόμενο πρόσχημα των υπηρεσιακών αναγκών. Τέλος, αποφασίστηκε ότι πλέον θα καταγγέλλονται με ποικίλους τρόπους οι συντελούμενες παραβάσεις εργασιακών δικαιωμάτων των Αστυνομικών.
Η άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών με ικανό αριθμό Αστυνομικών είναι μονόδρομος για να λειτουργήσουν εύρυθμα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, και όσο οι αρμόδιοι κωφεύουν τόσο εμείς θα απαιτούμε πιο δυναμικά την αύξηση των θέσεων των μετατιθέμενων Αστυνομικών στο Νόμο Θεσσαλονίκης.
Για τους ανωτέρω αναφερόμενους λόγους, σύσσωμο το Προεδρείο και οι Αντιπρόσωποι της Ένωσης αποφάσισαν να συνεχίσουν το Διοικητικό Συμβούλιο στο Α.Τ. Μενεμένης ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Κι αυτό γιατί το εν λόγω Α.Τ. ενώ αστυνομεύει πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης με αυξημένη εγκληματικότητα, λειτουργεί οριακά. Όπως έχουμε καταγγείλει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, παρόλο που η Διοίκηση αναγνωρίζει την υποχρέωσή της για την έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας και επιθυμεί να την εφαρμόσει, το Τμήμα λειτουργεί με 22(!) Αστυνομικούς, προσμετρημένων των Αξιωματικών και της Διοίκησης. Φυσικά, δεν μιλάμε για ουσιαστική αστυνόμευση αφού οι συνάδελφοι δεν επαρκούν ούτε για να τις εσωτερικές υπηρεσίες του Τμήματος (υπηρετούν μόνο τέσσερις ανακριτικοί υπάλληλοι), πόσω μάλλον για εξωτερικές υπηρεσίες ή εποχούμενη περιπολία.
Μόνη λύση είναι η ενίσχυση της Γ.Α.Δ.Θ. με μόνιμο προσωπικό στις έκτακτες μεταθέσεις. Διαφορετικά, θα μετακινείται προσωρινά αστυνομική δύναμη από την μια Υπηρεσία στην άλλη, και το πρόβλημα δεν θα επιλύεται αλλά θα μετακυλίεται.  
Καλούμε λοιπόν τον νέο μας Υπουργό, δεδομένης και της δήλωσης του ιδίου ότι επιθυμεί να επισκεφθεί τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, να δρομολογήσει ως σημείο έναρξης των επισκέψεών του κάποιο από τα Αστυνομικά Τμήματα της Γ.Α.Δ.Θ., και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Καθήκον όλων μας είναι η αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης να μην καταλήξει να είναι υποτυπώδης, καθώς αυτό θα έχει απρόβλεπτες και δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τους συναδέλφους όσο και για το κοινωνικό σύνολο.