Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Όταν δεν τηρείται ο Κώδικας δεοντολογίας τι κάνουμε κύριε Πανούση

Η καλή διάθεση συνεργασίας με τους συνδικαλιστικούς φορείς που επέδειξε από την πρώτη στιγμή ο νέος υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, δεν έχει επηρεάσει θετικά καθόλου μα καθόλου τους ενδιαφερόμενους, ή μάλλον μια σημαντική μερίδα αυτών. Αν μελετήσει κανείς τα όσα λέγονται και γράφονται στο διαδίκτυο ανώνυμα και επώνυμα για τον ίδιο και για την πολιτική του ακόμα και με τη σφραγίδα διαφόρων συνδικαλιστικών παρατάξεων αστυνομικών, θα διακρίνει μάλλον προκατάληψη, εμπάθεια, σκοπιμότητες, αλληλομαχαιρώματα σίγουρα και άλλα ωραία που δεν συνάδουν με τίποτε με το λειτούργημα του αστυνομικού.
Αυτά τα αρνητικά φαινόμενα έχουν αρχίσει να ταλαιπωρούν και τους λιμενικούς που εποπτεύονται φυσικά από άλλον υπουργό, αλλά που έχουν τη σημασία τους εφόσον όλοι οι ένστολοι στα βασικά τους αιτήματα έχουν κοινά μέτωπα.
Το περίεργο είναι ότι ενώ ο συνδικαλιστικός νόμος είναι σαφής, ορισμένοι εξακολουθούν να αδιαφορούν για την ουσία της συνδικαλιστικής λειτουργίας που πρέπει να διέπεται από κανόνες και αρχές. Ο Κώδικας συνδικαλιστικής δεοντολογίας είναι μάλλον άγνωστος για πολλούς αφού πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι όλα επιτρέπονται στο όνομα της συνδικαλιστικής ιδιότητας. Αυτό το έχει παρατηρήσει ο Γιάννης Πανούσης που προς ώρας περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή, αν και έχει στείλει το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση.
Αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε η δικαστική κόντρα μιας συνδικαλιστικής παράταξης αστυνομικών με εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και μια πιο ανώδυνη πρόσφατη ενδοσυνδικαλιστική κόντρα στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΠΛΣ. Για το πρώτο, και για όσους δεν γνωρίζουν, να σημειώσουμε μόνο ότι η συγκεκριμένη παράταξη έκρινε δημοσίως τις υπηρεσιακές ενέργειες του αξιωματικού όταν αυτός μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία και όχι όσο αυτός ήταν υπεύθυνος για όσα του καταλογίζουν. Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί την Παρασκευή, 13/3, αλλά αναβλήθηκε για το 2016. Πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, άλλες παρατάξεις και σωματεία έσπευσαν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους και άλλοι να ταχθούν στο πλευρό των εναγομένων από τον υποστράτηγο. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ΑΣΚΑ. Μιας παράταξης που θέλησε να ασκήσει κριτική κρατώντας κάποιες αποστάσεις.
Για το δεύτερο θέμα, των λιμενικών, αποκαλυπτική είναι η επιστολή του προέδρου του ΔΣ της ΠΟΕΠΛΣ Γιώργου Δριβάκου.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Α.Σ.Κ.Α.
Πανελλαδικός Συνδικαλιστικός Συνδυασμός Αστυνομικών- μελών της ΠΟΑΣΥ
 Αθήνα 12 Μαρτίου 2015
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
<Στους «χαλεπούς καιρούς» που ζούμε..>
Η Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών με αφορμή την δικαστική διένεξη, εκλογικού συνδυασμού της Θεσσαλονίκης και πρώην ανώτατου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας και πρωτεργάτη του αστυνομικού συνδικαλισμού επισημαίνει:
Στους «χαλεπούς καιρούς» που ζούμε..
-Ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων είναι ο συνεκτικός ιστός της ενότητας, της ευπρέπειας και του δικαίου. Όταν οι αρχές αυτές παραβιάζονται μονομερώς για εξυπηρέτηση αλλότριων ή προσωπικών σκοπιμοτήτων, τότε τα θεμέλια της αστυνομικής οικογένειας «τρίζουν».
-Καθήκον όλων μας είναι η διαφύλαξη της πραγματικής ενότητας, του πραγματικού αλληλοσεβασμού, η πραγματική αλληλοκατανόηση και η πραγματική αλληλεγγύη.
Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί, για το κοινό καλό, με ειλικρίνεια πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και ας αποβάλλουμε αυτά και αυτούς που μας χωρίζουν.
Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ότι:
1.   Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες  και  ενέργειες, όταν αυτές υπερασπίζονται τα προβλήματα των συναδέλφων -στον χρόνο που δημιουργούνται- και τους προφυλάσσουν από τις  εις βάρος τους διοικητικές αυθαιρεσίες, είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν εκχωρούνται, ούτε υπόκεινται σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή κριτική και ενέργεια.
2.   Επίσης τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα και η υπεράσπιση της τιμής και της υπόληψης του καθενός, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα είναι επίσης αδιαπραγμάτευτα και όταν προσβάλλονται από αήθεις και άσκοπες επιθέσεις, δίδουν το δικαίωμα στον προσβαλλόμενο να τα υπερασπισθεί με κάθε θεσμικό μέσο και τρόπο.
 Τέλος, όλοι αυτοί που «κόπτονται» και παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αν οι προθέσεις τους ήταν ειλικρινείς θα είχαν παρέμβει νωρίτερα προκειμένου να αμβλυνθεί η διένεξη αυτή και όχι να «χτίσουνε καριέρα» πάνω σε αυτή.
Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ότι θα ξεκαθαρίσουν την «αρρωστημένη» αυτή κατάσταση. 
Τα μέλη της Α.Σ.Κ.Α. στο Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ


Η επιστολή του προέδρου της ΠΟΕΠΛΣ
Περιμένω εδώ και δύο εβδομάδες να ξεδιπλωθεί όλο το σχέδιο τεχνητής έντασης με επίκεντρο το δήθεν τεράστιο θέμα που προέκυψε, δηλ. αυτό του τόπου διεξαγωγής του επικείμενου συνεδρίου της Ομοσπονδίας στα Δωδεκάνησα, για να απαντήσω και να αποκαταστήσω την αλήθεια. Παρότι είμαι βέβαιος οτι το θέμα δεν αφορά κανέναν εν τούτοις πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα σε όποιον έχει την μονοδιάστατη άποψη με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις. Το θέμα αυτο ετέθη στο προτελευταίο Δ.Σ της Ομοσπονδίας απο μέλη του Δ.Σ χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο αίτημα απο την τοπική ένωση. Η μόνη ένσταση που προέβαλα ήταν το τεράστιο κόστος της μετακίνησης απο Πειραιά - Ρόδο καθώς και ο χρόνος άδειας απουσίας των μετακινουμένων λόγω του πολύωρου ταξιδιού στο οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί και ο υπόλοιπος χρόνος μετακίνησης των αντιπροσώπων απ όλη την χώρα προς τον Πειραιά.
Παρ όλα αυτά δεν υπήρξε αρνητική απόφαση ενώ στο διαδίκτυο ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι ότι δεν ήθελα με τίποτα να γίνει συνέδριο στα Δωδεκάνησα και για να ακριβολογούμε η πρόταση αφορούσε μόνο την Ρόδο.    
Με δική μου πρωτοβουλία ζήτησα απο τον πρόεδρο της ένωσης να μου στείλει την προσφορά για το συνέδριο, αποστέλλοντας μου μια προσφορά ξενοδοχείου με άλλες ημερομηνίες απ αυτή που είχαμε ζητήσει για την διεξαγωγή του συνεδρίου και χωρίς καν μεταφορικό κόστος. Επίσης με δική μου πρωτοβουλία ζήτησα τιμές για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση το κόστος της οποίας ξεπερνούσε τις 25000 ευρώ, δηλ. θα διπλασίαζε το κόστος του συνεδρίου. Ακόμη και τότε δεν υπήρξε οριστική απόφαση απόρριψης του αιτήματος.    
Στην συνέχεια αλλάξαμε τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου προσδιορίζοντας το για τον προσεχή Μάιο και ζητήσαμε με έγγραφο της Ομοσπονδίας προτάσεις από όλες τις ενώσεις που επιθυμούν να συνδιοργανώνουν το συνέδριο.Η προθεσμία τελειώνει στις 15/03/15 και μετά θα ληφθεί η τελική απόφαση για τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου. Η ανακοίνωση λοιπόν της ένωσης Δωδεκανήσου έγινε σε χρόνο που δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και βεβαίως δεν είχε απορριφθεί καμία προσφορά.Αρα ήταν τουλάχιστον βιαστική.    
Σε ότι αφορά το σχόλιο μου στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας και όχι δημοσίως είχε ως αποδέκτες αυτούς που δημιούργησαν την τεχνητή ένταση και βρίσκονται εντός των τοιχών του Δ.Σ και εκμεταλλεύονται και καπηλεύονται τα προβλήματα και την διαφορετική άποψη κάποιων και τους χρησιμοποιούν στο παιχνίδι τους.    
Τέλος η Ομοσπονδία έχει ανάγκη από, προσφορά, ανιδιοτέλεια , ομόνοια, σύμπνοια, ομαδικότητα και πνεύμα συνεργασίας για να μπορεί να λειτουργεί με βάση τις καταστατικές της αρχές και στόχους. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μεταβληθεί, όσο βέβαια περνάει απο το δικό μου χέρι. Δεν αποπροσανατολιζόμαστε και δεν πρόκειται να αντιδράσουμε ακόμη και αν βαλλόμαστε από μικροσκοπιμότητες. Και αυτές τις καταννοούμε.    
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας.
Δριβάκος Γιώργος    Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ