Η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών, μίας ημέρας, στην περιοχή μας, και στη Ρόδο, φαίνεται ότι είναι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως έγινε γνωστό από τη χθεσινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού του Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση στη Ρόδο και την Κω, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή
του για το επίπεδο των Σωμάτων Ασφαλείας εδώ, δίχως να μπορέσει να δεσμευτεί για ενίσχυση του προσωπικού πριν φύγει ο «βραχνάς» της χώρας.
Ο κ. Πανούσης συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτο Φιλιππάκο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρόπουλο, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και αρκετούς άλλους αξιωματούχους.
Νωρίς, χθες το πρωί, επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου όπου συνομίλησε με τον Διοικητή, Πύραρχο, Βασίλειο Κοκμοτό και το προσωπικό, ακολούθως μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, όπου ενημερώθηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Φώτη Νικολόπουλο και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και, τέλος, μετέβη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου όπου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Λιμενάρχη Ρόδου κ. Νίκο Αρμπουνιώτη  και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο λιμενικό σώμα της περιοχής μας. Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί και νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί, αναχώρησε για το νησί της Κω.
Το μεταναστευτικό
Καταρχήν, ο Υπουργός δήλωσε ευχαριστημένος, και από τις υπηρεσίες και από το προσωπικό και από τη δομή και από τη λειτουργία και από τη διαχείριση, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε συγκεκριμένα:  «Το μείζον είναι το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του. Έχουμε βρει τρόπους αποσυμφόρησης μέσα στην τουριστική περίοδο των βεβαρημένων νησιών ώστε να μην υπάρχουν για να μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ οι άνθρωποι αυτοί, να μπορούν να πάνε στην Αθήνα να γίνει η ταυτοποίηση». 
Πιο αναλυτικά για το «καυτό» θέμα που απασχολεί την περιοχή μας, μίλησε ο κ. Φιλιππάκος που είναι ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας. Είπε, λοιπόν, ότι, ήδη, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται δράσεις, και ότι το τελευταίο τριήμερο έχουν φύγει από τα νησιά, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάνω από 1800 μετανάστες, που κυρίως το προφίλ τους είναι πρόσφυγες. Όπως είπε ο Γ.Γ., έχουν δημιουργήσει ένα νέο συντονισμό μεταξύ Λιμενικού, Αστυνομίας αλλά και των τοπικών φορέων των περιοχών των νησιών μας και πιστεύουν ότι, το επόμενο διάστημα, θα φανεί πλέον η διαφορά, αν και οι ροές που έχουμε είναι τεράστιες.
Σε κάθε περίπτωση-συνέχισε-το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη μεταναστευτική πολιτική και το Λιμενικό Σώμα έχει ως στόχο και αυτοί οι άνθρωποι να μην ταλαιπωρούνται σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες, λόγω και της τουριστικής περιόδου, να ανακτήσουν μία άλλη δυναμική αλλά να ικανοποιηθεί και το κοινό αίσθημα. Διότι, όπως είπε, αυτές οι ροές ήταν απρόβλεπτες και, όπως εκτιμούν γενικότερα, θα έχουμε αύξηση των ροών αυτών. 
Ο κ. Φιλιππάκος, έκανε, ακόμη, γνωστό ότι υπάρχουν δράσεις καινούργιες αφού πληροφορήθηκαν-και υπάρχουν αρκετά στοιχεία-ότι δρουν οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων.
Δήλωσε γι’ αυτό: «Κινητοποιούμε όλες τις υπηρεσίες, δημιουργούμε νέα υπηρεσία που θα ασχολείται με το κομμάτι αυτό, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν το μήνυμα ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύονται και να φέρνουν σε αυτή την κατάσταση την πολιτεία, τις τοπικές κοινωνίες, και γενικότερα αν θέλετε και πιστεύω ότι οι δράσεις αυτές των δουλεμπόρων θα πρέπει να χτυπηθούν σε κάθε κατεύθυνση». Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε μία στρατηγική πάνω στο θέμα αυτό αλλά μία αντιμετώπιση εφήμερη. 
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο Γενικός, εάν υπάρχει η σκέψη για δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στην περιοχή μας, δήλωσε: «Τα κέντρα υποδοχής υπό τη μορφή που τα ξέρατε δεν θα υπάρξουν πλέον. Ούτε προσωρινής κράτησης. Θα είναι κέντρα τα οποία θα έχουν τη μορφή της φιλοξενίας και μόνο. Διότι, μετά από την εφαρμοζόμενη διαδικασία δεν συντρέχει λόγος». Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε καταφατικά για τη δημιουργία τέτοιου και στη Ρόδο ενώ για την Κω είπε ότι ήδη έχει φύγει πολύ μεγάλος αριθμός και η κατάσταση είναι, ήδη, καλύτερη ενώ θα βελτιωθεί και άλλο τις επόμενες δύο ημέρες.
Είπε, ακόμη, ότι ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να το φθάσουμε, οι άνθρωποι αυτοί, να μη μένουν στα κέντρα φιλοξενίας πάνω από μία ημέρα και μέσα σε μία ημέρα να γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πρόσφυγες ειδικότερα-σε ό,τι αφορά τους άλλους ακολουθείται μία άλλη διαδικασία. Ο κ. Φιλιππάκος πάντως, είπε εμφατικά ότι τα κέντρα αυτά Θα έχουν τη μορφή της φιλοξενίας, δηλαδή θα εξυπηρετούνται εκεί οι άνθρωποι αυτοί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Ενίσχυση προσωπικού
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από την Αστυνομική Διεύθυνση, ο Υπουργός είπε:
«(Επιβεβαιώθηκε) αυτή η συνέργεια που υπάρχει ανάμεσα στις υπηρεσίες, την Αστυνομία, το Λιμενικό, το Υπουργείο και όλους τους φορείς που θέλουν να συμβάλουν, άρα το μέλλον είναι αισιόδοξο, υπάρχει σχέδιο, θα διαχειριστούμε αυτές τις μεταναστευτικές ροές που, δεν φταίει σε τίποτα η Ελλάδα αλλά οφείλει με πολιτισμό και ανθρωπισμό να τις χειριστεί.
Θα δούμε και τα προβλήματα της εγκληματικότητας στη Ρόδο, ό,τι προκύπτει από τη μεγάλη και τουριστική περίοδο. Πάντως, είναι αισιόδοξα τα μηνύματα, δεν βλέπω ούτε παθητικότητα ούτε εγκατάλειψη, ούτε σημεία, ας πούμε, έκπτωσης. Ίσα-ίσα, και τους ενισχύουμε και τους ενθαρρύνουμε με την παρουσία μας αλλά και με τα σχέδια και τις απόψεις που οι ίδιοι μας λένε».
Ερωτηθείς σχετικά με το πάγιο αίτημα των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής μας και δη της ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση του προσωπικού, ο κ. Πανούσης καταρχήν είπε ότι συζήτησαν τα πάντα, και για αυτό το θέμα και δήλωσε:  «Είδαμε ότι είναι σε λάθος βάσεις οι οργανικές θέσεις και είπαμε να κάνουμε γενική αναθεώρηση των οργανικών θέσεων. Καταλάβαμε ακριβώς τι μας είπαν οι συνδικαλιστές». Ωστόσο, άφησε να διαφανεί ότι η ενίσχυση με προσωπικό είναι δύσκολο να γίνει τώρα αφού «πρέπει να φύγει η Ελλάδα από τον βραχνά», όπως είπε. 
Ο κ. Γάκης δήλωσε για την επίσκεψη του κ. Πανούση: «Ο Υπουργός, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισκέφθηκε και το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμεναρχείο. Προσπαθώντας να κάνει μία σύζευξη αυτών των υπηρεσιών έτσι ώστε να μπορέσουν να συνδυαστούν για να διαθέσουν τη μεγαλύτερη ισχύ που μπορούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και των προβλημάτων που έχουμε στην περιοχή μας».
Αντίδραση από τον Αντιπεριφερειάρχη!
Σε ανακοίνωσή του, αμέσως μετά τη συνάντησή που είχε με τον κ. Μαυρόπουλο, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο κ. Πανούσης δεν συναντήθηκε με κανέναν αυτοδιοικητικό.
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του:
«…Είναι λυπηρό φαινόμενο κυβερνητικό στέλεχος να έρχεται στο ακριτικό μας νησί και να έχει ολιγόλεπτες συναντήσεις με εκπροσώπους της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού σώματος και να μην δέχεται να συναντηθεί με  τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης του νησιού μας!!! Ο κ. Πανούσης αγνόησε του αιρετούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου, και δεν άκουσε τις θέσεις και τις προτάσεις τους για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο…».
Ο κ. Κόκκινος, μεταξύ άλλων,  ανέφερε στον Γ.Γ. τα παρακάτω ζητήματα: Το οξυμένο κύμα παράτυπων μεταναστών που ταλανίζει τα νησιά μας. Ζήτησε με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας να απομακρυνθούν από την Κω και από τα άλλα νησιά μας και επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική συναίνεση να δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής  λαθρομεταναστών και  μόνιμης φιλοξενίας στα νησιά μας . Επίσης ζήτησε να μεριμνήσει το Υπουργείο για καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας και να υπάρχει χρηματοδότηση στην αυτοδιοίκηση. Ακόμη, την καλύτερη στελέχωση των Υπηρεσιών στην περιοχή μας (Λιμενικών, Πυροσβεστικών, Αστυνομικών κτλ), να έρθει άμεσα το δεύτερο  ελικόπτερο της Πυροσβεστικής  για την αντιμετώπιση των πιθανών πυρκαγιών κ.α.
Οι συνδικαλιστές
Υπόμνημα κατέθεσαν στον Υπουργό οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δωδεκανήσου,  στο οποίο αναφέρουν, μεταξύ άλλων:
…Η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού συμπλέγματος του Νομού μας, σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας και την αθρόα προσέλευση παράνομων μεταναστών απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων έτσι ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών. Πόσο μάλλον όταν τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός των νησιών μας πολλαπλασιάζεται… 
Μόνιμο το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης (13.835 αφίξεις για το 2014) στα Δωδ/νησα (περίπου 15.000 αφίξεις έως σήμερα για το 2015).
Ο νομός Δωδ/νησου βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικά σε ξενοδοχειακές κλίνες αφού διαθέτει το 18,4% επί του συνόλου.
Το Αστυνομικό προσωπικό της Δωδ/νησου, την παρούσα περίοδο παρουσιάζεται ελλειμματικό ( σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις) κατά 20% περίπου, αριθμεί περίπου 530 άτομα (αντί 676 μετά την μείωση των οργανικών) και καλείται να προσφέρει πολλαπλάσιες Υπηρεσίες για την κάλυψή των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται στους θερινούς μήνες. 
Επίσης η αιφνιδιαστική μείωση των οργανικών θέσεων (από 800 σε 676) από εσάς χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει  κάθε περιοχή (γεωγραφική θέση, ιδιομορφία, πληθυσμός, εγκληματικότητα, επισκεψιμότητα κ.α.) τις οποίες για τα Δωδεκάνησά σας αναλύσαμε εν’ συντομία παραπάνω μας δημιούργησε επιπλέον προβληματισμό.  
Εμείς από πλευράς μας, έχοντας άμεση αντίληψη των τρέχοντων προβλημάτων, σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις προτάσεις μας παρακάτω: 
Την προκήρυξη εκτάκτων μεταθέσεων όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 του Π.Δ. 100/2003 προκειμένου να επανδρωθούν επαρκώς όλες οι νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες (Επιτελείο Β΄Αστ/κης Δ/νσης Δωδ/σου, Τμήμα Τροχαίας Κω, Αστ/κο Τμήμα Ηρακλειδών, Αστ/κο Τμήμα Αταβύρου, Αστ/κο Τμήμα Αφάντου, Αστ/κο Τμήμα Λίνδου, Αστ/κο Τμήμα Νότιας Ρόδου) και να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Την επιπλέον άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών (αεροδρόμια, λιμάνια μικρά νησιά κ.α.) με αποσπάσεις αστυνομικών. Εξεύρεση χώρων παραμονής-κράτησης και βελτίωση των ήδη υπάρχοντων υποδομών τόσο στη Ρόδο & Κω όσο και στα μικρά νησιά.  Ενώ θεωρούμε Επιβάλλεται η ενεργοποίηση του  Π.Δ. 235/2007 με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης στην Ρόδο & Κω και η στελέχωσή τους με συνοριακούς φύλακες οι οποίοι έχουν προσληφθεί για τον σκοπό αυτό και υπηρετούν σήμερα στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. μέρη της Ηπειρωτικής χώρας. 
Οι Λιμενικοί
Για την επίσκεψη του Υπουργού δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος νομού Δωδεκανήσου κ. Στάθης Σαμαράς:
«Ο Υπουργός έκανε μία εθιμοτυπική επίσκεψη και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαμε, ζητήσαμε από όλους να βοηθήσουν. Ο αγώνας που δίνουμε εδώ πέρα είναι δυσανάλογος του προσωπικού που υπάρχει και βρισκόμαστε στο δρόμο της ικανοποίησης του αιτήματος που διαχρονικά υπάρχει για τη στελέχωση της περιοχής».
Κέντρο υποδοχής μεταναστών «έφερε» μαζί του ο Γ. Πανούσης