Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Γιορτάστηκε η «Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» την 7-6-2015


ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η «Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» γιορτάστηκε σήμερα παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας
«…Ο στόχος μας για συμφιλίωση αστυνομίας-κοινωνίας δεν αφορά στην καταξίωση ενός Σώματος, αλλά στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών…» τόνισε κατά την ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων» πραγματοποιήθηκε σήμερα (07-06-2015) το πρωί, σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Στην τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσος Μαυρόπουλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας
Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, σύσσωμη η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.
Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Φίλοι και φίλες της οικογένειας της Αστυνομίας,
Η σημερινή γιορτή είναι ουσιαστικά μια γιορτή τιμής και σεβασμού της ιστορίας και των παραδόσεων της Αστυνομίας. Στην ουσία, οι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει το Σώμα, δεν αποστρατεύονται ποτέ μέσα τους. Γι’ αυτούς είναι τρόπος ζωής. Και δεν αλλάζεις τον τρόπο ζωής.
Όσο περνά από το χέρι μου, δεν πρόκειται να αφήσω την Αστυνομία, ως θεσμό της Δημοκρατίας, να αμαυρωθεί ή να απαξιωθεί. Αντίθετα, θα προσπαθήσω να αισθανθείτε όλοι ενωμένοι, αναβαθμισμένοι και τιμημένοι από την ελληνική κοινωνία. Ξέρω πολύ καλά τι έχει συμβεί στο παρελθόν, ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά. Είναι η στιγμή να τα αφήσουμε όλα πίσω μας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που από την πρώτη στιγμή είχα θέσει ως στόχο μας: τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία και της κοινωνίας με την Αστυνομία. Δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών. Αυτά ας τα αναλάβει ο ιστορικός του μέλλοντος. Είναι ώρα να δώσουμε τα χέρια. Γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Ο στόχος μας για συμφιλίωση δεν αφορά στην καταξίωση ενός Σώματος, αλλά στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών.
Προσπαθούμε να πάμε εμείς στην κοινωνία, να της δείξουμε εμείς το καλό πρόσωπο. Όλοι οι θεσμοί και οι δράσεις που έχουν μέχρι στιγμής δρομολογηθεί –ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας (που θα αρχίσουν άμεσα να λειτουργούν με νέα μορφή), η Ώρα του Πολίτη, η Ανοιχτή Επικοινωνία Υπουργείου με τους Πολίτες, οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, - στοχεύουν στο να πλησιάσουμε πρώτοι εμείς τους πολίτες. Και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε σε αυτούς.
Βεβαίως, δεν θα αφήσω σε καμία περίπτωση –και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό- χώρο να καταληφθεί από ομάδες που έχουν τη δική τους αντίληψη για το νόμο και την τάξη. Η ήπια διαχείριση που εφαρμόζουμε –και που έχει παρεξηγηθεί στο παρελθόν-, δείχνει ότι ξέρουμε ανά πάσα στιγμή να σταθμίζουμε κινδύνους και καταστάσεις.
Δεν ήμουν ούτε θεωρητικά, ούτε πρακτικά, ούτε πολιτικά υπέρ της μηδενικής ανοχής. Δεν οδήγησε πουθενά. Η εικόνα της άμεσης αντίδρασης της αστυνομίας σε ένα εγκληματικό ή αντικοινωνικό γεγονός οδήγησε σε τεράστιες καταστροφές, σε διακινδύνευση ή απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οπότε δεν χρειάζεται. Αλλά, είναι άλλο πράγμα η διαμεσολάβηση, άλλο η ήπια αντίδραση, άλλο η διαχείριση της κρίσης κι άλλο να αφήσουμε σε ομάδες να κατακτούν χώρο, στο όνομα της δικής τους αντίληψης περί νόμου και τάξης. Στις κρίσιμες στιγμές, σε αντικοινωνικές ή εγκληματικές ενέργειες, η Αστυνομία εκπροσωπεί το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία.
Όμως, θα πρέπει να προσέχουμε κι εμείς. Καμιά φορά, από υπερβάλλοντα ζήλο ή μη επιτρεπόμενο πανικό, λόγω των επιθέσεων που δέχονται αστυνομικοί, γίνονται λάθη. Έχω πει ότι τις επιτυχίες της Αστυνομίας –που έχει πάρα πολλές- θα τις πιστώνεται η Αστυνομία και τις αποτυχίες θα τις χρεώνεται ο Υπουργός. Προσωπικά, δεν κορδώθηκα ποτέ πλάι στον Αρχηγό για να πω «μπράβο μου», «έπιασα αυτούς». Υπήρχε μια ωραία ρήση του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «μην κλέβουμε νίκες άλλων». Είναι λάθος.
Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Πολιτική Ηγεσία, δουλεύουμε ως ομάδα, που συζητά μεταξύ της και με τη Φυσική Ηγεσία. Δουλεύουμε ως ομάδα, ακόμη κι όταν εμφανίζονται προβλήματα. Δεν επιτρέπουμε εσωτερικά προβλήματα να διασπάσουν την ενότητα ή την εικόνα. Δεν είναι δυνατόν να τείνουμε το χέρι μας στην κοινωνία και την ίδια ώρα να αλληλοσπαραζόμαστε. Αν κάποιοι είναι επίορκοι, δεν πρόσεξαν, παραβίασαν κάποιους κανόνες, με ηπιότητα θα το χειριστούμε. Όμως, είμαι εναντίον του να «δείχνουμε με το δάκτυλο». Είμαι εναντίον των γενικεύσεων τύπου «όλοι οι αστυνομικοί είναι έτσι».
Είμαστε ένα Υπουργείο ανοιχτών χώρων, κι όχι ένα υπουργείο γραφείων. Όλοι μας έχουμε ταξιδέψει στα ¾ της Ελλάδας για να δούμε από κοντά τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Δεν γίνεται να διοικείς με στερεότυπα και ιδεολογήματα, ούτε με την απόλυτη γνώση.
Έχω πει πολλές φορές ότι θέλουμε να μοιράζεστε μαζί μας τις σκέψεις σας, τις προτάσεις σας. Κι εμείς θέλουμε να τις εντάξουμε στο σχεδιασμό μας. Κατά τις επισκέψεις μας έχω ακούσει ευφυέστατες προτάσεις αστυνομικών. Για παράδειγμα, μου πρότειναν το εξής: «ένας βουλευτής έχει στην επαρχία έναν αστυνομικό, αν και λείπει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Γιατί λοιπόν, ο αστυνομικός αυτός να μη βρίσκεται στο Αστυνομικό Τμήμα, στην υπηρεσία του, τις ημέρες που λείπει ο βουλευτής και το Σαββατοκύριακο με το βουλευτή, που βρίσκεται στην επαρχία;». Πολύ σωστό, πολύ απλό.
Από τότε που αναλάβαμε, προχωρήσαμε στο διορισμό για πρώτη φορά του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας. Θέλουμε το Πολιτιστικό Κέντρο να είναι ο χώρος σας, το σημείο που συναντιούνται οι γενιές, οι ιστορίες σας.
Επίσης, ανοίγουμε το Αρχείο της Αστυνομίας. Συστήσαμε Επιτροπή προκειμένου να βρει τον τρόπο που θα καταγράψουμε και θα καταχωρήσουμε τις εκατομμύρια σελίδες του Αρχείου. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Άλλωστε ενδέχεται πολλά απ’ αυτά που έχουν καταλογισθεί στην Αστυνομία, να διαψευστούν. Η ιστορία της Αστυνομίας είναι κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Αν όλα πάνε καλά, τον Οκτώβριο θα έχουμε 1 εκατομμύριο καταγεγραμμένα αρχεία. Και αν μπορέσουμε να εντάξουμε το πρόγραμμα σε χρηματοδότηση, τότε στο τέλος του χρόνου θα έχουμε 3 εκατομμύρια καταχωρημένα αρχεία. Το Αρχείο της Αστυνομίας θα ενταχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο. Η ιστορία η δική σας ή των γονιών σας, θα βγει στο φως. Τα «σκοτάδια» δεν οδήγησαν και δεν οδηγούν πουθενά.
Κράτος Δικαίου που δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις, δεν είναι Κράτος Δικαίου. Όμως, βλέπετε τι περνάει η χώρα, οπότε το θέμα είναι να βρούμε τη δημοσιονομική στιγμή που θα προχωρήσουμε. Θέλω να έχετε εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, την κυβέρνηση και σε εμένα. Είναι δικαίωμά σας και όχι δική μου παραχώρηση. Έχουμε ανάγκη από εθνικό χρόνο, ενδεχομένως και από πολιτικό.
Θέλω να ευχηθώ υγεία σε όλους, δύναμη ζωής, δύναμη προτάσεων και ηθικό ακμαιότατο, που το έχετε. Μην ξεχνάτε κι εμάς, που ψάχνουμε καινούρια πράγματα για να εφαρμόζουμε, συνδυάζοντας γνώση, πείρα και διαχείριση.»
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημερήσια Διαταγή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«…..Αγαπητοί εν αποστρατεία συνάδελφοι, συνεργάτες, φίλοι, μα πάνω απ’ όλα συνοδοιπόροι και συναγωνιστές στη δύσκολη καθημερινότητα. Σας νιώθουμε ότι είστε ακόμη στην ενεργό υπηρεσία, γιατί συνεχίζετε έως και σήμερα να νοιάζεστε για την τύχη της αστυνομικής οικογένειας. Αποδεικνύετε καθημερινά, παρόλα τα χρόνια που πέρασαν, ότι η προσφορά σας διακατέχεται από αισθήματα ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης.
Γι’ αυτό και η ημέρα αυτή, δικαιωματικά ανήκει σε όλους εσάς που με το έργο και την προσφορά σας, καθιερώσατε στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη πως η Ελληνική Αστυνομία είναι εκείνη που προστατεύει και διασφαλίζει την εσωτερική ασφάλεια και την τάξη στη Χώρα μας.
Η Ελληνική Αστυνομία, παρ' όλη την υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση, στέκεται στο πλευρό του πολίτη και τον στηρίζει, εξασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα που απαιτείται.
Αυτή η σταθερότητα δεν δημιουργήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά σε βάθος χρόνου από ανθρώπους σαν εσάς που εργάστηκαν σκληρά και επίμονα, με σκοπό να δημιουργήσουν έναν συμπαγή πυρήνα και μια στιβαρή υπόσταση της σημερινής εικόνας της Αστυνομίας.
Η προοπτική της κατάκτησης ενός κοινού στόχου αποτέλεσαν και τον βασικό λόγο που όλα αυτά τα χρόνια η Αστυνομία έμεινε αναλλοίωτη και ψηλά στην συνείδηση του κόσμου. Και σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξατε εσείς οι αρωγοί και συμμέτοχοι και εμείς οι συνεχιστές σας.
Η βοήθεια σας και η προσφορά σας παραμένει σημαντική, αφού οι προτάσεις σας, μας βοηθούν να βελτιώσουμε στοιχεία ουσιαστικά για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της πολύτιμης εμπειρίας σας.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας:
  • Υλοποιήθηκε το αίτημα της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α. όπως η ετήσια συνδρομή των μελών της να κρατείται απευθείας από την μισθοδοσία τους.
  • Παραχωρήθηκαν οι χώροι των εγκαταστάσεων της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας στο ΚΕΜΕΑ προκειμένου να γίνει ένα Συνεδριακό Κέντρο διεθνών προδιαγραφών.
  • Υλοποιήθηκε η συγκρότηση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με οργανισμούς και υπηρεσίες, ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα, ιδρύματα, φορείς και κυβερνητικές οργανώσεις.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας που προέκυψε από τη συλλογική δράση και την δική σας επιμονή όλα αυτά τα χρόνια.
Και τέλος, εγκρίθηκε η παραχώρηση ειδικού χώρου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑΠΑΣΑ, που θα φιλοξενεί ένα νέο περιφερειακό ιατρείο για τους ασφαλισμένους μας.
Οι αγώνες μας δεν σταματάνε εδώ.
Σας διαβεβαιώ ότι πάντοτε θα σας αναγνωρίζουμε ως ενεργά και πολύτιμα μέλη της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας, καθόσον αποτελείτε διαχρονικούς στυλοβάτες και πυλώνες που καθημερινά με την εμπειρία σας μας προσδίδετε δύναμη στο δύσκολο δρόμο που διανύουμε.
Η δική σας στήριξη είναι η δύναμη μας. Εύχομαι σε εσάς και στις οικογένειες σας, υγεία και Χρόνια Πολλά. Σας ευχαριστώ ».
Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Χριστακόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α Ηλίας Παπαευθυμίου και ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Σκλάβος.
Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων (κινητή εορτή) έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας. Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.