Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Καταργούνται οι μεταθέσεις των ... "χωρισμένων" αστυνομικών στο νέο Κώδικα, Ποιες βασικές αλλαγές έρχονται στο νέο Π.Δ και τί προβλέπεται για τη συνυπηρέτηση

Τέλος στις μεταθέσεις ειδικών συνθηκών βάζει ο νέος κώδικας που εξακολουθεί να "φιλοτεχνείται" αλλά πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του από την ειδική επιτροπή που συστήθηκε για να τον συντάξει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληοφορίες του bloko.gr, ο νέος κώδικας
τερματίζει τις μεταθέσεις εκτός μοριοδότησης ενώ προβλέπει τρίμηνη απόσπαση και όχι πλέον μετάθεση σε όλους όσοι εξασφαλίζουν δικαστικές αποφάσεις συμπαράστασης σε πάσχοντες συγγενείς πρώτου βαθμού. Σ' αυτή την περίπτωση χορηγείται το δικαίωμα της ανανέωσης, χωρίς όμως οι σχετικές πληροφορίες να διευκρινίζουν εάν προβλέπεται ανώτατο χρονικό όριο ή όχι. Πάντως, η απόσπαση θα λήγει αμέσως μόλις εκλείψουν για τον οποιονδήποτε λόγο οι λόγοι που την επέβαλαν.
Επίσης, καθιερώνεται η συνυπηρέτηση στην ίδια αστυνομική περιοχή ενός ζεύγους αστυνομικών, με τη διαφορά πως σε περίπτωση διαζυγίου, αυτός που πήρε τη μετάθεση για τη συνυπηρέτηση, επιστρέφει στην υπηρεσία και στο τόπο που διατηρούσε οργανική θέση.  
Το πρόβλημα με τους ειδικούς φουρούς προέκυψε με το ζήτημα του "χρονοεπιδόματος" στη μοριοδότηση, καθώς σ' αυτό η πρόβλεψη ήταν για 1 μόριο με τη συμπλήρωση 10 ετών προϋπηρεσίας και η προϋπηρεσία για ειδικούς φρουρούς κα συνοριακούς ερμηνεύτηκε από την "μονιμοποίηση" - αστυφυλακοποίηση κι εντεύθεν και όχι από την ημερομηνία της πρόσληψης με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Αυτό το κρίσιμο θέμα αναμένεται να λυθεί ή να βρεθεί άλλος τρόπος υπολογισμού, μετά την χθεσινή παρέμβαση του κ. Κικίλια.    
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, διατηρούνται τα 2 μόρια για όλους όσοι υπηρετούν στα νησιά (πλην Κρήτης) αλλά δεν είναι τόπος συμφερόντων, ενώ στη μικρότερη κλίμακα της μοριοδότησης ( 1,2) μπαίνουν όλοι οι υπηρετούντες στα γραφεία.
Στην ανώτατη κλίμακα των 2 μορίων θα υπαχθούν μάχιμες υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων τα ΜΑΤ και όλοι οι υπηρετούντες στην Άμεση Δράση ( περιπολικά, ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ, ΔΕΛΤΑ ) και φυσικά εξαιρουμένων των επιτελικών στελεχών, ενώ ένα σκαλοπάτι μοριοδότησης πιο κάτω αναμένεται να τοποθετηθεί το προσωπικό περίπου 20 τμημάτων Τάξης και Ασφάλειας της Αττικής που διατηρούν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και στο αμέσως παρακάτω οι υπηρετούντες στγην Ασφάλεια πλην ΥΕΛ.
Η επίσημη ανακοίνωση του νέου κώδικα και του σχετικού ΠΔ είναι πλέον θέμα ημερών.
.