Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Έκθεση του State Department για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τρομοκρατία στην Ελλάδα

Η έκθεση αναφέρεται στην τρομοκρατική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο κατά το 2012 και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Του απεσταλμένου μας στην Ουάσιγκτον, Αθανασιου Έλλις




Σειρά σχετικά μικρής ισχύος επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από αναρχικές οργανώσεις που ως απώτερο στόχο δεν είχαν να προκαλέσουν θύματα, αλλά να εκπέμψουν πολιτικά μηνύματα, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, η οποία χαρακτηρίζει «ισχυρή» τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις ΗΠΑ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και της προστασίας αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρεται στην τρομοκρατική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο κατά το 2012 και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι πολλά μέλη των δύο πιο δραστήριων εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων, του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» βρίσκονται στη φυλακή από το 2011, ενώ σημειώνεται ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς εκρήξεις εναντίον της περιουσίας πολιτικών προσώπων, γραφείων κομμάτων, υπουργείων και εφοριών, αλλά και ιδιωτικών οχημάτων.
Επισημαίνονται η απελευθέρωση επτά μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» λόγω της παρόδου της 18μηνης κράτησης, αλλά και οι επανειλημμένες αναβολές της δίκης 17 υπόπτων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» λόγω απεργιών δικαστών αλλά και δικονομικών διαδικασιών. Εκφράζεται ανησυχία για τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να ελέγξουν τη λαθρομετανάστευση, αλλά το εγχείρημα είναι δύσκολο και η δυνατότητα επιτυχίας περιορισμένη. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι οι πρόσφατες εξεγέρσεις στον Αραβικό Κόσμο και τη Βόρεια Αφρική συνέβαλαν στην αύξηση του ρεύματος παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα.
Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει ότι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες εκπαίδευσαν μέλη του ελληνικού Λιμενικού στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Κρήτη, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη συνεργασία αυτή περιγράφεται ως «ευρεία και συνολική».

Πηγή: Καθημερινή