Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Bloko.gr : "Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να βγει κάποιος από τη φυλακή"


Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να βγει κάποιος από τη φυλακή;
Πόσοι τρόποι υπάρχουν τελικά για να φύγει κανείς από τις φυλακές; Η πραγματικότητα αποδεικνύει πως υπάρχουν πάμπολλες. Με ελικόπτερα, με τρένα, με μπαζούκας, με αποδράσεις, με πενθήμερες και ων ουκ έστι αριθμός. Όμως στην περίπτωση του Γιώργου Εμερτζίδη, το σύστημα ξεπέρασε τον εαυτό του.
Ο και με τη βούλα του νόμου ελεύθερος πλέον κακοποιός,τις ημέρες του μακελειού μετρούσε λίγες μόνο ημέρες ελευθερίες καθώς ήταν μέσα για ένοπλη ληστεία που είχε
διαπράξει δύο χρόνια νωρίτερα, όμως αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με το συγκατηγορούμενο του Δρακάκη, ήταν παρόν στη ληστεία του περιπτέρου, μαζί με τους άλλους 4 συλληφθέντες και τον καταζητούμενο  Βιτάλη Τερσενίδη που έφυγε για τη Ρωσία λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία των Ευαγγελινέλη και Σκυλογιάννη.
Έτσι, κατηγορήθηκε και για τη δολοφονία, δεδομένου ότι οι δράστες στη ληστεία φορούσαν κουκούλες και δεν υπήρχε περίπτωση αναγνώρισης τους από το θύμα- περιπτερά, με συνέπεια να κατηγορηθούν και για το φονικό όλοι όσοι ήταν στο Μενίδι. Στο δικαστήριο αθωώθηκε ωστόσο ο Εμερτζίδης καθώς ο Δρακάκης ανακάλεσε την κατάθεση του και η έδρα δεν έλαβε υπόψη της ούτε την αρχική κατάθεση Δρακάκη, ούτε όμως κι εκείνη του αστυνομικού της Ασφάλειας που διαβεβαίωνε την επίμαχη αρχική καταθεση.
Ο Εμερτζίδης ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως της έκβασης της δεύτερης δίκης για τη δολοφονία, στις 7 Νοεμβρίου επρόκειτο ν' αφεθεί ελεύθερος λόγω παρέλευσης του δεκαοχταμήνου ανεξαρτήτως της όποιας άλλης εκκρεμοδικίας, καθώς για τη ληστεία είχε ήδη κριθεί αθώος. 
Το bloko.gr στις 16 Ιουλίου είχε φέρει στην επιφάνεια το θέμα της επικείμενα ορατής απειλής απελευθέρωσης των συλληφθέντων των δύο ηρωικών παιδιών της ομάδας ΔΙΑΣ που έπεσαν αγκαλιασμένοι από τις ριπές των καλάσνικοφ που κρατούσαν οι κακοποιοί τους οποίους καταδίωκαν.
"Βαθιά ανησυχία αρχίζει και καταλαμβάνει την οικογένεια της Αστυνομίας μπροστά στη διαφαινόμενη πλέον ως πολύ πιθανή και ορατή προοπτική απελευθέρωσης των 4 κακοποιών που κατηγορούνται για τη δολοφονία των ηρωικών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ πέρσι την 1 Μαρτίου στην περιοχή του Ρέντη, λόγω λήξης του ... 18μηνου της προφυλάκισης!

Μετά τη σκανδαλώδη κατά την αντιτρομοκρατική "απελευθέρωση" των Πόλας Ρούπα Νίκου Μαζιώτη εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της αβελτηρίας του δικαστικού συστήματος να ιεραρχήσει κατά προτεραιότητα τις επείγουσες υποθέσεις δρομολογώντας την έγκαιρη εκδίκαση τους, "βγήκαν" έξω οι φάκελοι των πιο σοβαρών εκκρεμών υποθέσεων που κινδυνεύουν να χαθούν και πρώτος στη λίστα είναι αυτός της εν ψυχρώ εκτέλεσης με καλάσνικοφ των παιδιών της ΔΙΑΣ, Γιώργου Σκυλογιάννη και Γιάννη Ευαγγελινέλη.

Η σύλληψη των 4 από τους 5 αδυσώπητους κακοποιούς έγινε στις 6 Μαΐου 2011, με αποτέλεσμα να έχουν διανυθεί ήδη 14 μήνες δίχως η υπόθεση να εκδικαστεί, μεσολαβούν τουλάχιστον άλλοι 2 μήνες ραστώνης και αποχής των δικαστών από την αίθουσες κι απομένουν άλλοι δύο μήνες για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής δικαίου, χωρίες να συνυπολογίζονται οι λελογισμένες αναβολές και διακοπές της δίκης οψέποτε και αν αρχίσει.

Όπως πιστεύεται, ακόμη και να ξεκινήσει, το 18μηνο της προφυλάκισης θα λήξει μεσούσης της δίκης -εάν γίνει η έναρξη της μέχρι τότε- με αποτέλεσμα στις 6 Νοεμβρίου οι κατηγορούμενο να ... αφεθούν ελεύθεροι!!! "
Μετά το ρεπορτάζ και υπό την πίεση των αντιδράσεων, διαχωρίστηκαν οι υποθέσεις της ληστείας από εκείνη της δολοφονίας ώστε να καταδικαστούν με άμεσες και συνοπτικές διαδικασίες οι κατηγορούμενοι, πλην  όμως και πάλι οι παθογένειες εν γένει του δικαστικού και του σωφρονιστικού συστήματος ξαναέκαναν το θαύμα τους.
Πηγή: bloko.gr
.