Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αποκλεισμός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια

Αποκλεισμός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια

Δημοσιευμένο στο : http://dimokratis.gr
Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2012
--Τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου πραγματοποίησαν χθες το πρωί η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου και η Ένωση Αξιωματικών της Αστυνομίας, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια που καθημερινά φιλοξενούν δεκάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι συνωστίζονται σε μικρούς χώρους προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας.

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Αλεξίου, για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τον Αύγουστο και μετά, όταν ξεκίνησε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς τα νησιά μας. Όπως επισήμανε, οι συλλήψεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και έρχονται μέρες που τα κρατητήρια και γενικότερα το κτίριο της Αστυνομίας φιλοξενεί 80 - 100 άτομα, αριθμό πολύ μεγαλύτερο της δυναμικότητάς του. Επισήμανε δε, ότι το νοσοκομείο λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών αδυνατεί να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις σε όλους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον η υγεία των αστυνομικών, αφού συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με τους μετανάστες.
«Οι συνάδελφοι που εργάζονται στο χώρο αυτό είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουμε φτάσει σε σημείο, οι λαθρομετανάστες να βρίσκονται παντού και να μην υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να εργαστούν οι αστυνομικοί. Δεν εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες της αστυνομίας χρησιμοποιούνται πλέον και από τους μετανάστες με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει».

ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ
Το σοβαρό θέμα του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τέθηκε το μεσημέρι επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με την παρουσία του Υπουργού Κ. Μουσουρούλη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, ο Δήμαρχος Δ. Βουνάτσος, ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής, κ.α.
Στην ουσία δεν δόθηκε κάποια λύση ή κάποια απάντηση στο μεγάλο ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι» και αν θα γίνει τελικά Κέντρο Κράτησης στη Λέσβο ή όχι. Ο Υπουργός ήταν κάπως ασαφής στις απαντήσεις του προς τους φορείς, ενώ ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Δήμο και Περιφέρεια, να συνδράμουν στην όλη κατάσταση με κάποια οικονομική ενίσχυση. Φυσικά ο Δήμαρχος Λέσβου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα για κάτι τέτοιο, αφού η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι τραγική. Μάλιστα, τόνισε ότι ο Δήμος Λέσβου και ο ίδιος προσωπικά, είναι κάθετα αντίθετος στη δημιουργία τέτοιου κέντρου, το οποίο θυμίζει τις μαύρες σελίδες της Παγανής, που αποτυπώθηκαν στη μνήμη της παγκόσμιας κοινότητας ως παράδειγμα προς αποφυγή. Όπως τόνισε ο ίδιος, δεν επιθυμεί και δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το «έργο» μ ένα νέο κέντρο κράτησης.
«Μου έχουν ζητήσει διάφορους χώρους για να στεγάσουν τους μετανάστες, μεταξύ αυτών και τις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, οι οποίες, όμως, έχουν τόσα πολλά κατασκευαστικά προβλήματα, που πραγματικά δεν ξέρω ποιος παίρνει την ευθύνη να βάλει ανθρώπους σ αυτό το χώρο. Το βάρος των μεταναστών οφείλει να μεριστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα νησιά του Αν. Αιγαίου».

ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
«Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ποτέ δε μας ζητήθηκε να πούμε την άποψή μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής, λίγα λεπτά μετά το τέλος της σύσκεψης.
«Προσπαθήσαμε το προηγούμενο διάστημα να προγραμματίσουμε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Ν. Δένδια, όμως κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη αν και χρησιμοποιήσαμε κάθε τρόπο γι αυτό. Ζητήσαμε, ακόμη και τη μεσολάβηση του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Εμάς ως Περιφέρεια δεν μας ρώτησε κανείς για το θέμα του Κέντρου Κράτησης, ούτε για να βρούμε χώρο, ούτε για να προσφέρουμε οτιδήποτε. Ένα κοντέινερ μόνο μας ζήτησαν και ευχαρίστως το παραχωρήσαμε. Εκείνο που είπαμε στον υπουργό Κ. Μουσουρούλη κατά τη συνάντηση, ήταν να γίνει μία ευρύτατη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και επιτέλους να ενημερωθούμε και εμείς για το τι πρόκειται να γίνει. Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη».
Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Υπουργός Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολίτης ανέφερε ότι το Υπουργείο με όλες του τις δυνάμεις προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα της εισροής των μεταναστών, με τη χρήση όλων των μέσων που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
«Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, είναι ένα ζήτημα ευαίσθητο. Δοκιμάζει τις αντοχές του κράτους και της ίδιας της κοινωνίας. Μετά την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα της χώρας, οι πιέσεις αυξήθηκαν στο Αιγαίο. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου βάλαμε τέσσερις στόχους και τους πετύχαμε: Πρώτον, τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των πλωτών και εναέριων μέσων του Λιμενικού Σώματος. Δεύτερον, τον επανασχεδιασμό στο επιχειρησιακό σκέλος. Τρίτον, τη διακλαδική συνεργασία. Από τα τέλη Αυγούστου, ήδη έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα, σε συνεργασία με τα Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Δημοσίας Τάξης, για να αξιοποιήσουμε τις συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, από τη διαχείριση της πληροφόρησης μέχρι την επιχειρησιακή δράση. Τέταρτον, τη συνέχιση του σχεδίου Ποσειδών της Frontex, που επρόκειτο να διακοπεί. Η Frontex είναι σήμερα εδώ, σε όλο σχεδόν το Αιγαίο.
Αξιοποιούμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τα μέλη των πληρωμάτων των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δεν είναι, όμως, μόνο επιχειρησιακό το θέμα. Περιορίζουμε και τα κίνητρα, όπως π.χ. παράνομο εμπόριο».
Αναφερόμενος στο θέμα του Κέντρου Κράτησης, ο Κ. Μουσουρούλης σημείωσε ότι στη Χίο ήδη είναι έτοιμο το Κέντρο και θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες. Για τη Λέσβο, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι πρόκειται να γίνει, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό άπτεται της αρμοδιότητας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια και εκείνος έχει τον τελευταίο λόγο. Δεσμεύτηκε πάντως, να μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί, όπως αυτή του αναφέρθηκε από τους φορείς του νησιού.
Μ.Χ.
http://dimokratis.gr