Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Τι θα γίνει τελικά με τη Σχολή Αστυφυλάκων του Ρεθύμνου ?

Μετά το «λουκέτο» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου τον Σεπτέμβριο του 2012, εξετάζεται το ζήτημα επαναλειτουργίας του, καθώς τη φετινή χρονιά θα γίνουν και πάλι προσλήψεις Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, η οριστική απόφαση σχετικά με το ποια από τα υπάρχουσα Τμήματα θα επαναλειτουργήσουν θα παρθεί από το Αρχηγείο της Αστυνομίας στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Στο στάδιο της προεργασίας και του ελέγχου για πιθανή επαναλειτουργία των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων της χώρας, οι οποίες είχαν κλείσει το 2012, βρίσκεται το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται οι απαραίτητες εργασίες ώστε να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται τα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων, ελέγχονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις, γίνεται υπολογισμός του προσωπικού που απαιτείται αλλά και των δαπανών που θα υπάρξουν, σε περίπτωση που τα Τμήματα επαναλειτουργήσουν.
Για το θέμα της επαναλειτουργίας του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας που χειρίζεται τη διαδικασία της κατάταξης κ. Ευάγγελο Καραπαπά, ο οποίος τόνισε στο «Ρ»: «Αυτή τη χρονική στιγμή, γίνεται προεργασία προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιο είναι το κόστος επαναλειτουργίας των Σχολών. Υπάρχουν οκτώ Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων σε ολόκληρη τη χώρα, στα Γρεβενά, την Καρδίτσα, το Διδυμότειχοτην Κομοτηνή, τη Νάουσα, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο και τη Σητεία, εκ των οποίων τα έξι δεν έχουν λειτουργήσει τις τρεις τελευταίες εκπαιδευτικές σειρές. Αυτή η διαδικασία προεργασίας δε γίνεται κάθε χρόνο, αλλά συμβαίνει φέτος επειδή κάποια από τα Τμήματα θα λειτουργήσουν και πάλι, γιατί θα έχουμε κατάταξη νεοεισερχομένων στη Σχολή Αστυφυλάκων. Δεν μπορούμε, όμως, να γνωρίζουμε από τώρα ποια από τα οκτώ Τμήματα θα λειτουργήσουν. Ακριβώς επειδή τα περισσότερα Τμήματα, εκτός από αυτά του Διδυμοτείχου και της Κομοτηνής, δεν έχουν λειτουργήσει τα τελευταία τρία χρόνια, θέλουμε να δούμε κατά πόσο είναι δυνατό να γίνουν κάποιες μελέτες, ώστε να γνωρίζουμε τι κόστος έχει το κάθε ένα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Μέχρι και πέρυσι, δεν έμπαιναν καινούρια άτομα στη Σχολή Αστυφυλάκων και ένας μικρός αριθμός που υπήρχε από τα προηγούμενα χρόνια απλώς παρέμενε στα Τμήματα που λειτουργούσαν. Εξετάζεται, επομένως, και το εάν και με ποιον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου».
Αναφορικά με το πότε θα υπάρξει η απόφαση της Ηγεσίας της Αστυνομίας για το ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά, ο κ. Καραπαπάς σημείωσε πως «μετά το τέλος του καλοκαιριού – αρχές Σεπτέμβρη, θα βγει η απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα ξέρουμε ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν, γιατί στις αρχές του Οκτώβρη θα έχουμε τη νέα κατάταξη. Η Ηγεσία, δηλαδή, θα αποφασίσει ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν, μπορεί να λειτουργήσουν κάποια ή μπορεί να μη λειτουργήσει κανένα από τα έξι. Όλα αυτά, όμως, είναι υποθέσεις και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάτι επίσημο αυτή τη στιγμή».
Να υπενθυμίσουμε ότι το κλείσιμο του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου το 2012 και η διακοπή της λειτουργίας του για τρεις συνεχόμενες χρονιές έχει προκαλέσει την αγανάκτηση του ρεθεμνιώτικου λαού, καθώς, όπως είχε τότε αναφερθεί, «τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν πλήγμα και ζημιώνουν την οικονομία της πόλης από την απώλεια των δοκίμων που φοιτούσαν σε αυτό». Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η έκταση όπου εδρεύει η Σχολή ανήκει στο Δήμο Ρεθύμνου και, σύμφωνα με το συμφωνητικό, σε περίπτωση που αυτή δεν χρησιμοποιείται για τρία χρόνια, τότε αυτομάτως αποδεσμεύεται και επομένως «γεννούνται» εκ νέου νέα ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η εν λόγω έκταση, εάν δε λειτουργήσει και τη φετινή χρονιά το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου.