Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Πανούσης σε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής για αποσυμφόρηση φυλακών,αυξημένες ροές λαθρομεταναστών και όχι μόνο

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.

Τη διαφωνία του με τον νόμο Παρασκευόπουλου, το παρασκήνιο της αστυνομικής επιχείρησης στην Πρυτανεία και τον κυβερνητικό συναγερμό για ενδεχόμενη είσοδο τζιχαντιστών μαζί με τις ομάδες παράτυπων μεταναστών εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ». Αναλυτικά:

– Ποιο είναι το παρασκήνιο της απόφασης για είσοδο της ΕΛ.ΑΣ. στην κατειλημμένη Πρυτανεία; Πότε ελήφθη η απόφαση;

– Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να αλλάξει η γραμμή, χωρίς βέβαια να γίνει αυταρχική. Συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να αλλάξει η αντιμετώπιση του θέματος. Επρεπε να τελειώσει διότι άρχισε να γυρνάει ανάποδα η ιστορία όλη. Από εκεί και πέρα, με τον αρχηγό της Αστυνομίας συζητήσαμε ποιος ήταν ο πρόσφορος χρόνος και τρόπος. Δηλαδή θα μπορούσε να γίνει την Πέμπτη, αλλά είχαμε τις Σκουριές, τους μεν και τους δε, δεν πήγαινε, θα δημιουργούσαμε πρόβλημα, έπρεπε προφανώς να ξεφουσκώσει αυτό. Οπότε επελέγη το πρωί της Παρασκευής με ήλιο και όχι καταδρομικά. Διότι αν είδες, μπορούσαμε να κάνουμε την επιχείρηση στις 5 π.μ., μέσα στη νύχτα με ΜΑΤ κ.λπ. Εγινε στη διάρκεια της ημέρας, δεν έγινε με ΜΑΤ, δεν υπήρξε καμία καταγγελία για βία.

– Γιατί αποφασίσατε να κάνετε την επέμβαση μετά 18 ημέρες;

– Γιατί την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη η ψηφοφορία για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Αυτοί (σ.σ.: οι καταληψίες) κατά 99% θα έβγαιναν μετά λέγοντας κερδίσαμε, θριαμβεύσαμε, τους επιβάλαμε τους όρους μας και πάει λέγοντας. Εγώ νομίζω ότι η κίνηση αυτή έσωσε την τιμή της κυβέρνησης με την έννοια ότι ακόμα και αν ψήφισε όσα αυτοί έλεγαν και όσα η ίδια είχε εξαγγείλει ως αντιπολίτευση, τουλάχιστον δεν το έκανε υπό την πίεση μιας κατάληψης. Δηλαδή, εγώ κάνω τη δουλειά μου στερώντας από τους καταληψίες τον ηρωισμό.

Ποιοι ήταν

– Ποιο το συμπέρασμά σας σε σχέση με την ταυτότητα των καταληψιών;

– Υπήρχαν πολλοί αλλοδαποί, αρκετοί σεσημασμένοι αντεξουσιαστές κάποιας ηλικίας, γιατί οι πολλοί είναι 25άρηδες, αλλά αυτοί που ήταν μεγαλύτεροι είναι σεσημασμένοι για διάφορες πράξεις.

– Υφίσταται θέμα συμπόρευσης αντεξουσιαστών - ποινικών - αλλοδαπών;

– Αλλοδαποί είναι προφανές ότι υπάρχουν. Δεν αισθάνομαι από τα ονόματα ότι έχουμε να κάνουμε με ποινικούς και γενικά προσπαθώ να ξεχωρίσω στο μυαλό μου αυτό το πράγμα που λέμε «αντεξουσιαστικός χώρος», όχι νεοτρομοκρατία, αν πράγματι έχουν τόσο μεγάλη διείσδυση οι ποινικοί. Αντίθετα, στα Εξάρχεια έχουν πολύ μεγάλη διείσδυση και οι Αλβανοί και οι ποινικοί.

– Ποιος είναι ο ρόλος τους;

– Γενικό μπάχαλο για τον έλεγχο των Εξαρχείων και μέσω αυτού η διακίνηση ναρκωτικών.

– Αναφέρατε προ ημερών ότι υπάρχουν επί μισθώσει μπαχαλάκια...

– Ναι, αυτό το ’χει πει η Αστυνομία από καιρό, από τον Φλεβάρη του 2012. Εκεί μάζεψε κάποια στοιχεία, πιθανόν και το 2008, αλλά στα στοιχεία που μου έδωσαν υπήρχε ότι το 2012, στα γεγονότα που έγιναν είχαν μέσα συγκροτημένες ομάδες που έκαιγαν, όχι γιατί ανήκαν στη νεολαία που αντιστεκόταν, αλλά με συμβόλαιο. Το ίδιο λένε για τα γήπεδα.

– Το ίδιο εκτιμάτε ότι συμβαίνει αυτή την περίοδο που έχουμε συχνά επεισόδια στα Εξάρχεια;

– Στα Εξάρχεια ναι, όχι στο Πανεπιστήμιο. Αυτοί που πιάσαμε για συμμετοχή στα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο ήταν Αλβανοί διακινητές ναρκωτικών. Μαλώνουν με την αστυνομία και μπαίνουν στο Πολυτεχνείο για να πάρουν πολεμοφόδια.

– Επειτα από 18 ημέρες κατάληψη, το μήνυμα που εξέπεμψε η πολιτεία είναι αυτό της ανοχής ή της στρατηγικής ήπιας διαχείρισης;

– Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, γίνονταν προσπάθειες πολιτικής διευθέτησης. Σου θυμίζω τι είπε τη Μ. Παρασκευή ο Φλαμπουράρης στην τηλεόραση, ότι «τα παιδιά θα φύγουν για να πάνε να φάνε κόκκινα αβγά». Δεν ήταν άποψή του. Γίνονταν προσπάθειες μιας εκκένωσης με πολιτικούς όρους. Εγώ έλεγα δεν θα γίνει. Αυτοί έλεγαν θα γίνει. Αποδείχθηκε ότι δεν γινόταν. Ετσι, λοιπόν, μπορείς να βγάλεις διάφορα συμπεράσματα για το εάν μπορείς να κάνεις μ’ αυτούς πολιτική διευθέτηση, εάν αυτοί είναι συμπαγές και ενιαίο κέντρο. Αρα το μήνυμα ήταν ήπια διαχείριση, αλλά υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», δεν επιτεθήκαμε. Οι «μπάτσοι» κοιτούσαν, δεν επετέθησαν. Αυτοί επιτέθηκαν στη Δημοκρατία.

– Εχετε πολιτική κάλυψη προκειμένου να αλλάξει η στάση της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια επεισοδίων το επόμενο διάστημα;

– Εάν πράγματι έχω καταλάβει τον πρωθυπουργό, θα γίνεται συζήτηση, θα μιλάω απευθείας μαζί του. Πάντως, φτάσαμε στην «κόκκινη γραμμή».

– Ο Νόμος Παρασκευόπουλου σας προβληματίζει ως πολιτικό προϊστάμενο των υπηρεσιών Ασφαλείας;

– Κοίτα, εγώ νομίζω ότι με την αποσυμφόρηση δεν κερδίζεις πολλά πράγματα, γιατί με 60% ποσοστό υποτροπής θα ξαναμπούν μέσα οι περισσότεροι, και κυρίως δεν εκκαθαρίζεις την εξουσία, που την έχουν οι σκληροί κρατούμενοι. Αρα λοιπόν είτε έχεις 100 είτε 200 φυλακισμένους, το ζήτημα είναι ποιος ελέγχει τη φυλακή, εγώ θέλω να ακούσω το σχέδιο ελέγχου της φυλακής.

– Συμφωνείτε με τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με ενδεχόμενη αποφυλάκιση τρομοκρατών;

– Είναι αλήθεια ότι δεν θα το έκανα έτσι. Υπήρχαν πολλοί τρόποι να το κάνεις, δεν θα το έκανα έτσι. Δεν πρέπει ο νομοθέτης να παρεμβαίνει πάνω σε δικαστικές αποφάσεις. Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Το ίδιο το δικαστήριο θα μπορούσε να το ’χει δώσει αυτό στον Σάββα Ξηρό, την ανήκεστο βλάβη, δεν υπήρχε λόγος να παρέμβει ο νομοθέτης.
«Εθεσα και θέμα εθνικής ασφάλειας»

– Με αφορμή τις αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα, υφίσταται θέμα ανησυχίας για ενδεχόμενη είσοδο τζιχαντιστών στη χώρα και κατά συνέπεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

– Εγώ είπα στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης τρία πράγματα: πρώτον, ότι μεταξύ των παράτυπων μεταναστών θα υπάρχουν δουλέμποροι, άνθρωποι «μαχητές», όχι θύλακοι, εάν υπάρχουν θύλακοι τη βάψαμε. Δεύτερον, οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες να μην έρθουν στην Αθήνα, αλλά να διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα και τρίτον, να μην πάει κανείς από αυτούς στη Θράκη. Εθεσα θέμα Εθνικής Ασφάλειας. Είπα, δηλαδή, ότι οι υπηρεσίες η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να δουλέψουν. Να εντείνουν τους ελέγχους ταυτοποίησης στα σημεία εισόδου, όπως π.χ. η Μυτιλήνη. Να γίνεται, για παράδειγμα, ένας διπλός έλεγχος ταυτότητας, με ερωτήσεις κ.ο.κ. Ξέρω ότι με τους δύο Αλγερινούς που συνελήφθησαν την Τρίτη στην Πρυτανεία και διέμεναν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» υπήρξε κινητοποίηση. Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη με αυτούς, όμως παραπέμφθηκαν να δικαστούν, άρα κάτι βρέθηκε εκεί πέρα.