Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Τ Ο Π Ο Θ Ε Τ Η Σ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΑΣΥ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΑΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΤΗΝ 29.1.2013




                                                                      Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
 
Καλή Χρονιά εάν και μας περιμένει μια δύσκολη τριετία (2013-2016) για όλους μας, αλλά και για το συνδικάτο το οποίο έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τις νέες μειώσεις την επιβάρυνση των εργασιακών σχέσεων, την περιστολή των δαπανών, την μείωση του προσωπικού από το πάγωμα των προσλήψεων έως το 2014 (με μεγάλο ερωτηματικό εάν θα γίνουν το 2015 και το 2016 στον ίδιο αριθμό με το 2012 δηλ. 580 άτομα). Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιοοικονομικής Στρατηγικής που πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους η εκτιμώμενη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων για το διάστημα από 2013 έως 2016 θα επιφέρει την συνταξιοδοτική δαπάνη να διαμορφώνεται το 2016 μικρότερη σε σχέση με το 2012.
Επιπρόσθετα αποτυπώνεται στο ΜΠΔΣ η περίφημη ρήτρα «απόκλισης» δηλαδή η αυτόματη  αναπροσαρμογή- μείωση των μισθών ,συντάξεων,  δαπανών σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ενώ ήδη από το προϋπολογισμό του 2013 υπάρχει η πρόβλεψη ότι εκτός των 14,2 δις της περιόδου 2013-2016 που έχουν προσδιοριστεί, θα πρέπει να βρεθούν άλλα 4,7 δις € μη προσδιορισμένων μέτρων που θα ανακοινωθούν αργότερα.

 Η μείωση στο ετήσιο μισθολογικό κόστος της ΕΛ.ΑΣ που επιβλήθηκε με το Μ.Π.Δ.Σ. 2013-2016 ξεπερνά τελικά  τα 71 εκατομμύρια € και διαμορφώνει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 7,2%, όταν προεκλογικά να θυμίσω, δινόταν υποσχέσεις για μείωση μεσοσταθμική μικρότερη του 6% στους αστυνομικούς. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε επιστρέψει στους βασικούς μισθούς του 2008 (ο Β.Μ. του Υ/Β’ μειώθηκε από 899€ στα 875€) , καθώς μειώθηκαν και οι  συντελεστές   διαμόρφωσης των υπολοίπων Β.Μ. γεγονός που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα και την μείωση του ποσού του Επιδόματος Χρόνου Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν και όλα τα επιδόματα, οριζόντια,  ακόμα και το επικίνδυνο (ειδικών συνθηκών),  αλλά και η αμοιβή της νυχτερινής εργασίας που από τα 2.93€ κατρακύλησε στα 2.60€. Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι λίγο καιρό νωρίτερα με υπουργική απόφαση , υπήρξε ένας  έμμεσος τρόπος περιορισμού του εισοδήματος μας καθώς περιορίστηκαν οι ώρες που αμείβονται τον  μήνα στις 40 ώρες από τις 64 ώρες μέσω του καθορισμού ενός ανώτατου όριου των 488 ωρών ανά άτομο το έτος.
Απέναντι σ’ αυτήν τη βίαιη επίθεση, αλλά και σ’ αυτήν που έρχεται από τη νέα μείωση των αποδοχών των ένστολων κατά 88€ από την 1-1-2014 μέσω της κατάρτισης ενός νέου μισθολογίου εντός του 2013 όπως αποτυπώνεται στο Μ.Π.Δ.Σ. , αλλά και μέσω του νέου  περιορισμού των πρόσθετων παροχών μισθολογικού χαρακτήρα στον Δημόσιο Τομέα,  για τις αμοιβές τις νυχτερινές ώρες και τις εξαιρέσιμες (Σαββατοκύριακα – Αργίες), που μάλλον θα ισχύσει και σε εμάς ,  οφείλουμε να αντισταθούμε.
Η Ομοσπονδία είχε και έχει ξεκάθαρη θέση την οποία διατύπωσε δημόσια και προκάλεσε , δυστυχώς ανεπιτυχώς,  τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και την Ηγεσία του Υπουργείου μας, ζητώντας διάλογο για την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου. Δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε τίποτα το υπερβολικό αλλά την ίση και δίκαιη μεταχείριση μας. Το μισθολόγιο που έχουμε δεν είναι ούτε προνομιακό, ούτε ειδικό όταν μάλιστα η πλειοψηφία των συναδέλφων χρειάζεται 18 χρόνια για να φθάσει στη βάση του Β.Μ. (Υ/Β) και τριάντα χρόνια ,με πολλές μάλιστα συνδυαστικές προϋποθέσεις, για να πάρει τον  μισθολογικό βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή. Έχουμε μάλιστα φθάσει σήμερα μέσω των περικοπών των αποδοχών μας, η πλειονότητα των συναδέλφων να παίρνει λιγότερα από όσα λαμβάνει ένας Δημόσιος Υπάλληλος. Το αίτημα μας απλό. Κατάρτιση ενός νέου αστυνομικού μισθολογίου προσαρμοσμένο στον κορμό του μισθολογίου του Δημόσιου Τομέα που θα λαμβάνει επιπλέον υπόψη την ιδιαιτερότητα και την φύση της εργασίας μας, με αναγνώριση του επικίνδυνου της εργασίας μας, των υπερωριών απασχόλησης μας και πραγματική αμοιβή για την νυχτερινή εργασίας και των εξαιρέσιμων.
Απορρίπτουμε κάθε σκέψη – σενάριο σύνδεσης αμοιβής – κατεχόμενου βαθμού, που μπορεί μεν να γίνει δεκτό στον Στρατό, πλην όμως, με τη διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη μας, θα  μας υποχρεώσουν να πούμε «πλήρη απαγκίστρωση από το στρατιωτικό μισθολόγιο»
Θα πρέπει ακόμα να υπενθυμίσω ότι το 2012 ήταν η τελευταία χρονιά που πήραμε, έστω και κουτσουρεμένα, δώρο και επίδομα άδειας καθώς από το 2013 καταργείται, μέσα σε τρία χρόνια μόλις που έγινε η πρώτη περικοπή τους.
Ήδη όπως γνωρίζετε επανήλθαν σε ισχύ οι μισθολογικές προαγωγές και το ΕΧΥ, που είχαν «παγώσει» την 1-7-2011, από την ημέρα που εγεννάτο το δικαίωμα, όμως τα οικονομικά αποτελέσματα τρέχουν από την 1-8-2012 και οι όποιες διαφορές προκύπτουν καταβάλλονται με την μισθοδοσία Φεβρουάριου. Το οικονομικό αποτέλεσμα όμως της μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου θα είναι πενιχρό καθώς τα όποια αναδρομικά ποσά που προκύπτουν από την χορήγηση της μισθολογικής προαγωγής, θα απορροφηθούν από την εφάπαξ δόση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΤΕΑΠΑΣΑ, ενώ η προκύπτουσα ασφαλιστική εισφορά από την χορήγηση του χρονοεπίδοματος θα κρατηθεί μέσω 6 δόσεων (κράτηση από 5 έως 20€).  
Θα ακόμα να πρέπει να επισημάνουμε ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 1-7-2011 έως την 31-7-2012 θα λάβουν και αυτοί αναδρομικά τη μισθολογική προαγωγή – ΕΧΥ που δεν είχαν λάβει λόγω παγώματος, εφόσον όμως καταθέσουν αίτηση για έκδοση Διοικητικής πράξης χορήγησης της, χωρίς όμως να έχουν οικονομικά αποτελέσματα πριν την 1-8-2012.
Και δεν τελείωσαν όμως εδώ οι μειώσεις. Με το πρόσφατο μίνι φορολογικό, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και νέο, επέρχεται νέα μείωση στα εισοδήματα μας λόγω της αυξημένης παρακράτησης του φόρου από την 1-1-2013 καθώς εφαρμόζεται νέα φορολογική κλίμακα καταργείται το αφορολόγητο για τα παιδιά και αρκετές φοροαπαλλαγές. Όσοι έχουν οικογένεια με παιδιά θα δουν το μισθό τους να μειώνεται από 20€ έως 124€. Η έκπτωση φόρου των 2100€ αφορά όσους έχουν εισόδημα έως 21.000€ και από εκεί και πάνω θα μειώνεται κατά 100€ για κάθε 1.000€ εισοδήματος. Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν δυο , τρία παιδιά αλλά και οι πολύτεκνοι καθώς η παρακράτηση του φόρου θα είναι στο σύνολο των περιπτώσεων αυξημένη. Κερδισμένοι είναι οι άγαμοι και έγγαμοι χωρίς παιδιά και με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 23.000€ που θα δουν οριακές αυξήσεις έως 11€ τον μήνα. Η νέα αυτή έμμεση μείωση θα ξεκινήσει με την μισθοδοσία του Μαρτίου οπότε και θα είναι εφικτή η προσαρμογή της διαχείρισης χρηματικού στους νέους φορολογικούς συντελεστές, ενώ δεν θα υπάρξει αναδρομική κράτηση για το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου αλλά το ποσό θα καταβληθεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.   
Για τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου μας σε σχέση με το 2012 έχουμε μια νέα μείωση κατά 8,4%. Οι καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες θα ανέλθουν στα 166.800.000€ από 180.410.000€ που ήταν το 2012
ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 
Με τον Ν. 4093/2012 έχουμε μια οριζόντια περικοπή του εφάπαξ βοηθήματος για τους ασφαλισμένους πριν την 31-12-1992 και αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την 1-8-2010 και μετά και για τους οποίους δεν έχει χορηγηθεί η απόφαση χορήγησης του εφάπαξ.
-Για το ΤΠΑΣ (πρώην ΕΧ) μείωση κατά 1,94%
-Για το ΤΠΥΑΠ μείωση κατά 45,49%
-Για το ΤΠΔΥ επιπλέον μείωση εκτός των μειώσεων που έχουν επιβληθεί (15% 4024/2011) κατά 22,67% (αφορά τους ασφαλισμένους στο ΤΠΥΑΠ).
Οι μειώσεις αυτές έγιναν βάση «αυθαίρετων και αναξιόπιστων» αποτελεσμάτων της προ μηνών οικονομοτεχνικής έκθεσης της διεύθυνσης αναλογιστικών μελετών του ΥΠΕΚΑ, την οποία είχαμε καταγγείλει καθώς δεν έλαβε υπόψη τις  έκτακτες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στο ταμείο όπως την εκάστοτε κράτηση λόγω βαθμολογικής ή μισθολογικής προαγωγής, μεταβολής του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, της ποσοστιαίας κράτησης των οδοιπορικών εξόδων , της εκχώρησης της αμοιβής από την πρόσθετη εργασία μας στα γήπεδα υπέρ του ΤΕΑΠΑΣΑ κ.λ.π.  Πέραν της ποσοστιαίας μείωσης έχουμε και την μείωση λόγω της μείωσης των βασικών μισθών που αυξάνουν το προαναφερόμενο ποσοστό μείωσης κατά 10%
Για έναν Αρχιφύλακα ΜΠΣ με 33 χρόνια και μισθολογικό βαθμό Αστυνομικού Διευθυντή η περικοπή για ασφαλισμένο στο ΤΠΑΣ δηλ. το ταμείο της χωροφυλακής ανέρχεται στο 11,5% καθώς από τα προσδοκώμενα 73.000€ θα λάβει μόλις 65.000€.
Παράλληλα εισήχθηκε και η υποχρέωση κατάρτισης μιας νέας τεχνικής βάσης υπολογισμού χορήγησης του εφάπαξ για όλα τα Ταμεία Πρόνοιας που θα ισχύει από την 1-1-2014. Πρόσφατα εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που περιγράφει ένα δυσνόητο μαθηματικό τύπο αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι λόγω των συνδυαστικών προϋποθέσεων εισφορών , αποθεματικών , βιωσιμότητας , αριθμού κατ έτος συνταξιούχων θα επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις αυξανόμενες όσο απομακρυνόμαστε από το 2014 που θα πλήξουν τους νέους Συναδέλφους μας που ξαφνικά θα διαπιστώνουν  να μην τους επιστρέφονται καν οι εισφορές που έχουν καταβάλλει στον εργασιακό τους βίο. Ήδη η ομοσπονδία έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών , όπως άλλωστε έχετε ενημερωθεί, τόσο με τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος όσο και με τεχνοκράτες ζητώντας την υιοθέτηση των αναλογιστικών μελετών του Οκτωβρίου του 2012 , που σκονίζονται στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ, καθώς τα στοιχεία τους είναι διαφορετικά από την προαναφερόμενη οικονομοτεχνική έκθεση, απαιτώντας την εξαίρεση μας από την νέα τεχνική βάση , όπως άλλωστε εξαιρεθήκαμε από τα επικουρικά , με μεταβατικό στάδιο προσαρμογής και με μοναδικό γνώμονα την βιωσιμότητα του ταμείου στο μέλλον. Φυσικά η αδικία για όσους πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις μιας τελικά «αναξιόπιστης»  πολιτείας και παρέμειναν στην ενεργό υπηρεσία ,ενώ μπορούσαν να φύγουν, είναι μεγάλη.
Αναφορικά για όσους συνταξιοδοτήθηκαν και δεν έχουν λάβει το εφάπαξ βοήθημα λόγω μη συμπλήρωσης των 31 ετών πραγματικής υπηρεσίας (εξαιρείται ο χρόνος της σχολής χωροφυλάκων –αστυφυλάκων για τους πριν του 95) ζητούμε να κλειδώσει την ημερομηνία έκδοσης διαγραφής από την ΕΛΑΣ καθώς έχουν κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.
Ιδιαίτερο προβληματισμό μας προκαλεί και το εθελοντικό αυτή την φορά PSI που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 44 δις ευρώ. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους από το Ελληνικό Δημόσιο καθώς θα επιφέρει νέες μειώσεις στα αποθεματικά του Ταμείου λίγους μήνες μετά το πρώτο καταστροφικό για το ασφαλιστικό σύστημα PSI.
Εάν η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχει παρά να δώσει σ’ αυτά μετρητά από τη δόση ώστε να αγοράσουν από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα σε χαμηλή αξία, καθώς διαμορφώνεται στο 23% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου και να τα κρατήσουν στην λήξη της έκδοσης ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειες τους από το πρώτο PSI, στο μέλλον.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Για πρώτη φορά ο Ν.4093/2012 εισάγει την περικοπή ποσοστιαίας μείωσης στο άθροισμα της κύριας, επικουρικής σύνταξης και του μερίσματος. Αυτό δείχνει μια ασαφή κατεύθυνση περιορισμού των συντάξεων τιμωρώντας στην ουσία τους συνταξιούχους των πολλών ετών υπηρεσίας που έχουν και υψηλά ποσά συντάξεων.
Για τον προσδιορισμό της ποσοστιαίας μείωσης λαμβάνεται υπόψη το ποσό που θα διαμορφωθεί την 31-12-2012 μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των υπολοίπων μειώσεων (ΛΑΦΚΑ, 12,20 ή 40%)
-Για ποσά από 1000 έως 1500 ποσοστό 5% σε όλο το ποσό και όχι 1000€
-Για ποσά από 1500 έως 2000 ποσοστό 10% σε όλο το ποσό και όχι 1425€
-Για ποσά από 2000 και άνω ποσοστό 15% σε όλο το ποσό και όχι 1800€
            Ήδη οι συνταξιούχοι μας έχουν δει την μείωση της αναπροσαρμογής προς τα κάτω του βασικού μισθού και χρονοεπιδομάτος εξόδου να αποτυπώνεται στην σύνταξη τους τον Γενάρη. Όμως τον επόμενο μήνα θα έχουν και την ποσοστιαία κλιμακωτή μείωση με συνέπεια η σύνταξη τους να κατρακυλήσει για τον μεν Αρχηγό στα 1410 €, για τους αξιωματικούς ΠΣ από 1200 έως 1350, για τους αξιωματικούς ΤΕΜΑ από 1100 έως 1300 , για τους ανθυπαστυνόμους από τα 1050 έως 1250 και για τους αρχ/κες ΜΠΣ απο1000 έως  1200€ (η διακύμανση οφείλεται ανάλογα με τα 35/35).  
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο. Είμαστε εδώ να απαντήσουμε σε κάθε σας ερώτηση. Κλείνοντας όμως να σας προτρέψω να στηρίξετε τα συνδικάτα σας στον καθημερινό δύσκολο αγώνα τους, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα  απαξίωσης των και αντιπαράθεσης των διαφόρων κοινωνικών ομάδων που χάνουν έντεχνα το δίκιο τους με συνέπεια Να οδηγούμαστε αμαχητί στην βαλκανιοποίηση μας και στην κατάργηση του δημόσιου συστήματος  υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης. Να ευχαριστήσω για την πρόσκληση τον Πρόεδρο σας και αγαπητό φίλο μου Νίκο ΚΑΡΑΠΑΝΟ  αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης σας , καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Πυροσβεστών.