Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Χανιά: Στήριξη ζητούν οι αστυνομικοί για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων τους

Αντώνης Ζαχαριουδάκης
Χανιά: Στήριξη ζητούν οι αστυνομικοί για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων τους

Ημερίδα στα Χανιά
Με μισθούς των 600 και 700 ευρώ καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν το έγκλημα πολλοί αστυνομικοί εξαιτίας των συνεχόμενων περικοπών των τελευταίων χρόνων, ενώ την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν βασικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, όπλα ή ακόμα και τη στολή τους.
Χαρακτηριστικό δε της ένδειας που επικρατεί στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα φαινόμενα της 'αναγκαστικής' ακινησίας περιπολικών λόγω της αδυναμίας αγοράς καυσίμων από την Υπηρεσία!

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων με θέμα: 'Αλλαγές που επιφέρει ο Ν. 4093/2012. Οικονομικά - ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά', στην οποία παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) επί των οικονομικών θεμάτων Αντώνης Ζαχαριουδάκης και ο ταμίας της Ομοσπονδίας Γρηγόριος Μπακάρας.
 

ΜΙΣΘΟΙ 'ΠΕΙΝΑΣ' - ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΣΑ
Ειδικότερα, ο κ. Ζαχαριουδάκης έκανε λόγο για «αναβρασμό» που επικρατεί στις τάξεις των αστυνομικών λόγω των συνεχόμενων περικοπών και ειδικά εκείνων που προβλέπει ο νόμος 4093.
«Πλέον θα έχουμε μισθούς της τάξης των 600 - 700 ευρώ σε συναδέλφους που δίνουν καθημερινά τη μάχη κατά της εγκληματικότητας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό υπογράμμισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.
«Φανταστείτε ότι για το 2013 ο προϋπολογισμός προβλέπει νέες περικοπές 8,4% σε λειτουργικές δαπάνες της Αστυνομίας με συνέπεια να συρρικνώνονται τα πάντα. Για παράδειγμα, για καθαρισμούς κτηρίων διατίθενται μόλις 300.000 ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Δεν μιλάμε, λοιπόν, πια για υλικοτεχνικά μέσα, αυτοκίνητα, αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.λπ., αλλά για θέματα όπως η στοιχειώδης καθαριότητα. Είχαμε φτάσει σε σημείο που τα περιπολικά δεν είχαν βενζίνη να κινηθούν και είχαμε φαινόμενα να παίρνει ο πολίτης τηλέφωνο στο 100 και να του λέει το 100 ότι 'δεν μπορώ να σου στείλω κάποιο αυτοκίνητο'. Δυστυχώς, με τέτοιου είδους φαινόμενα φοβάμαι ότι θα εγκαταλείψει σιγά - σιγά ο αστυνομικός και το φιλότιμο το οποίο έχει», ανέφερε ο κ. Ζαχαριουδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η έλλειψη μέσων και πόρων έχει αρνητικές συνέπειες και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
«Ο αστυνομικός πλέον είναι υποχρεωμένος να αγοράζει το όπλο και το αλεξίσφαιρο γιλέκο, τη στολή που φορά και νομίζω ότι αυτό δείχνει και την ένδεια που επικρατεί στην Αστυνομία, αλλά και τι εφόδια του δίνει η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε πολλά βήματα πίσω από την εγκληματικότητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ., ενώ έκανε λόγο για αποψίλωση των Υπηρεσιών, αφού τα επόμενα δύο χρόνια δεν προβλέπονται προσλήψεις στην Αστυνομία, αλλά και «ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει μια Αστυνομία των 42.000 αστυνομικών από 55.000 που είναι σήμερα».