Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Αποστασιοποιείται από την κυβέρνηση ο Γιάννης Πανούσης - Είπε ότι φοβάται νεκρό στις Σκουριές και ζήτησε απόφαση από το Μαξίμου για τις καταλήψεις

«Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση θα έχουμε και νεκρούς», είπε για τις Σκουριές- Το μπαλάκι στην κυβέρνηση για το θέμα των καταλήψεων πέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης
- «Δεν υπάρχει καμμία συνομωσία πίσω από το άρθρο μου στα ΝΕΑ», είπε επίσης
- «Ζητάω από το πολιτικό σύστημα να πουν ποιά είναι τα όρια των καταλήψεων», είπε χαρακτηριστικά

Ως να μην είναι μέλος αυτής της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης μίλησε για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του ζητώντας όμως τις τελικές αποφάσεις να τις πάρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Πανούσης έκανε μια δήλωση βόμβα για την κατάσταση στις Σκουριές. Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο κ. Πανούσης με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια, είπε ότι φοβάται πως θα αγριέψει η κατάσταση και αν δεν γίνει σωστή διαχείριση θα έχουμε και νεκρούς. Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η αστυνομία, είπε ότι θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική η στάση της και ότι πρέπει να είναι πιο δραστική η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ο κ. Πανούσης ρωτήθηκε και για τον σάλο που προκλήθηκε από το άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Είπε ότι ποτέ στην ζωή του δεν συμμετείχε σε συνομωσίες και ότι δεν έχει δει ποτέ στην ζωή του τον κ. Ψυχάρη. «Θέση μου είναι ότι η αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τις θεωρίες συνομωσίας και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ούτε με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.
«Έχω αρθρογραφήσει σε πολλά έντυπα αλλά τέτοιο σάλο δεν ξεσήκωσε ποτέ κανένα άρθρο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της υπαγωγής του υπουργείου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Πανούσης είπε επίσης ότι: «θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνένωση τάξεως και δικαιοσύνης ήταν χρόνια και πάγια θέση μου». Πρόσθεσε ότι αυτό το σχήμα το είχε συζητήσει προ μηνός με τον κ. Βούτση και είχαν συμφωνήσει.

Ενδιαφέρον είχαν και όσα είπε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για την κατάληψη της πρυτανείας. Είπε ότι αν αποφασισθεί να βγάλουν τους καταληψίες από την Πρυτανεία βάζοντας μέσα τα ΜΑΤ έστω και αν δεν χρησιμοποιήσουν βια, τότε θα γίνουν καταλήψεις σε ΑΣΟΕΕ, στα Χανιά κ.ο.κ. εννοώντας ότι θα υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο.

Πέταξε μάλιστα το μπαλάκι λέγοντας: 
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πως θα χειριστεί αυτό το φαινόμενο γιατί χρειάζεται συνολική και όχι επι μέρους αντιμετώπιση. Η διαχείρισή του θα πρέπει να είναι πολιτική», είπε.

Ο κ. Πανούσης εξέφρασε και την απορία του για τα επεισόδια του Σαββάτου. Αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να γίνεται πέρτι στο Πολυτεχνείο και διερωτήθηκε που είναι οι φοιτητικές νεολαίες για να διεδικήσουν τον πανεπιστημιακό χώρο.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει έναν εσωτερικό κανονισμό περιφρούρησης του πανεπιστημιακού χώρου.

Για τον ρόλο του εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε να γίνει διαχείριση του θέματος έστω και με εισβολή, ο κ. Πανούσης είπε:
«Μα αυτός δεν είναι ο ίδιος ο εισαγγελέας που άφησε ελεύθερα τα άτομα που εισέβαλλαν στην Βουλη;»

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση στα Εξάρχεια και την αναζωπύρωση των επεισοδίων είπε: «Δεν θα επιμείνουμε στο αμυντικό δόγμα. Ήδη το Σάββατο η αντιμετώπιση ήταν πιο δυναμική»