Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ξεμένει από αστυνομικούς η Κρήτη! - Σήμα κινδύνου εν όψει καλοκαιριού

«Καυτό» αναμένεται να είναι το προσεχές καλοκαίρι για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Κρήτης.

Η ραγδαία αύξηση των κενών, που έχουν δημιουργήσει οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις, σε συνδυασμό με το διετές κλείσιμο των σχολών της ΕΛ.ΑΣ έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαιτέρως ασφυκτικό κλίμα στις τάξεις των αστυνομικών της μεγαλονήσου.

Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στα Τμήματα της ενδοχώρας, το προσωπικό έχει μειωθεί 50% ή και παραπάνω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών, σε σχέση με τους πολίτες.
Ιδιαίτερες Υπηρεσίες που καλούνται να ανταποκριθούν κάτω  από δύσκολες συνθήκες, αλλά και χώροι νευραλγικής σημασίας, όπως είναι για παράδειγμα το αεροδρόμιο Ηρακλείου, κινδυνεύουν να μείνουν αφύλακτοι ή να φυλάσσονται με τρόπο ελλιπή, καθώς πλέον το προσωπικό δεν επαρκεί.
Οι αστυνομικοί υπερβάλλουν εαυτούς για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, όμως κάποιες φορές αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος. Το θέμα απασχολεί έντονα, τόσο την τοπική ΕΛ.ΑΣ., όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που βλέπουν πως ειδικά φέτος, η απουσία των δόκιμων αστυνομικών, που -έστω με αυτό τον τρόπο- οδηγούσαν στην κάλυψη των κενών, θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους θερινούς μήνες, όπου η Κρήτη θα υποδεχθεί αρκετούς τουρίστες, καθώς και Κρητικούς της υπόλοιπης Ελλάδας, που θα θελήσουν να περάσουν μέρος των διακοπών τους στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Κλειστές οι σχολές
Όπως είχε αποφασιστεί, σύμφωνα με τροπολογία δε θα δέχονται φοιτητές οι σχολές της Αστυνομίας για τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014- 2015
Έτσι, οι πιο δημοφιλείς σχολές στα μηχανογραφικά των πανελλήνιων εξετάσεων, έβαλαν προσωρινά «λουκέτο», ενώ με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων δηλαδή Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, είχε αποφασιστεί ο αριθμός των εισακτέων που θέλουν να φοιτήσουν στις σχολές Αξιωματικών της Αστυνομίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε η τροπολογία «στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού ελλείμματος και της συγκρότησης των δημοσίων δαπανών, κατά το μέρος που αφορά την Ελληνική Αστυνομία, προβλέφθηκε πρόσφατα, μεταξύ άλλων, η μη εισαγωγή ιδιωτών στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, για τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014- 2015».
Αξίζει να τονισθεί ότι κάθε χρόνο το 40% των εισακτέων στις σχολές της Αστυνομίας προέρχονταν από ήδη υπηρετούντες στο Σώμα που επιθυμούσαν να γίνουν αξιωματικοί οι οποίοι και εισάγονταν στο Γ' εξάμηνο.
Για παράδειγμα, το 2012 είχαν εισαχθεί 512 άτομα σε κάθε έτος και αναλογικά το 40% ήταν εν ενεργεία χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που ήθελαν να γίνουν αξιωματικοί.