Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Eρχεται ο νόμος «σκούπα» για τη ρύθμιση των δανείων

Ρύθμιση - ανάσα για περίπου 150.000 νοικοκυριά με καθαρό οικογενειακό εισόδημα ίσο ή κάτω των 30.000 ευρώ, αλλά και για ανέργους που έχουν στεγαστικά και λοιπά ενυπόθηκα δάνεια προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Με τις διατάξεις των 20 άρθρων και των δύο κεφαλαίων, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής», καθιερώνεται το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιείται και ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη».
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διευκόλυνσης, σύμφωνα με τα όσα προ­βλέπει το νομοσχέδιο που ετοίμασαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, προβλέπεται 48μηνη περίοδος με χαμηλή μηνιαία δόση, στο 30% του εισοδήματος, ενώ οι άνεργοι στο διάστημα της τετραετίας έχουν το δικαίωμα καταβολής μηδενικών δόσεων για περίοδο έξι μηνών. Για ακόμη χαμηλότερα εισοδήματα το επιτόκιο στους 48 μήνες ορίζεται μόλις στο 1,25%.
Αλλαγές έρχονται και στον νόμο Κατσέλη, με σκοπό τη σύντμηση της δικαστικής διαδικασίας για τη διαγραφή και ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Ποιους αφορά και υπό ποιες προϋποθέσεις η ρύθμιση
Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουνίου και προβλέπει 48μηνη περίοδο με μηνιαία δόση μέχρι το 30% του εισοδήματος. Υπάγονται άνεργοι, φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι) με καθαρό ατομικό εισόδημα τις 15.000 ευρώ, οικογενειακό τις 25.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία παιδιά και πάνω, καθώς και με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Με τα 20 άρθρα του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στον Ν. 3869/2010» ρυθμίζονται συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων που συνήφθησαν μεταξύ φυσικών προσώπων και τραπεζών μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2010, «έστω και αν υφίστανται μεταγενέστερες τροποποιήσεις, ανανεώσεις ή ρυθμίσεις των αρχικών συμβάσεων και αφορά σε μη ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις οφειλετών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 1.
Το σχέδιο νόμου των 11 σελίδων και δύο κεφαλαίων απεστάλη από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά, προχθές Παρασκευή, στα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και οι βασικές του διατάξεις εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις τράπεζες, ορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα διευκόλυνσης και οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στις τράπεζες σε διάστημα έξι μηνών μετά την ψήφιση του νόμου. Ο χρόνος αυτός είναι δυνατόν να παραταθεί.
Πηγή:  iefimerida.gr