
- να υπάρχει ο ασφαλιστικός χρόνος του Ν. 3865/2010 δηλαδή:
α) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2011, τα 26 έτη ασφαλιστικής σχέσης με τον επικουρικό τομέα, δηλαδή να έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές για 26 έτη.
β) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2012, τα 27 ½ έτη ασφαλιστικής σχέσης.
γ) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2013, τα 29 έτη ασφαλιστικής σχέσης.
δ) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2014, τα 30 ½ έτη ασφαλιστικής σχέσης.
- για όσους δεν έχουν τα προαναφερόμενα έτη ασφαλιστικής σχέσης, τους δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης του αναγκαίου χρόνου από την μάχιμη 5ετία με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (6% επί των αποδοχών), σύμφωνα με το αρ. 20 του Ν. 3234/2004.
- Εάν δεν αναγνωριστεί ο αναγκαίος χρόνος, τότε το επικουρικό (μέρισμα) θα χορηγηθεί με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος ασφάλισης σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης (π.χ. ένσημα ΙΚΑ) συνυπολογίζεται στα έτη ασφαλιστικής σχέσης.
- Η αναγνώριση του προαναφερόμενου χρόνου, πραγματοποιείται με απόφαση του Τομέα, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται απαραίτητα μέχρι την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης και ισχύει από 5-8-2011, με εφαρμογή και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί για τις οποίες, όμως, δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική πράξη.
Μεγάλο το ερώτημα και αναπάντητο προς το παρόν για όσους συνταξιοδοτήθηκαν και λαμβάνουν το επικουρικό (μέρισμα) και δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα χρονικά όρια: Θα διακοπεί η χορήγηση; Θα τους ζητηθεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών;
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι μια νέα αδικία συντελείται. Μια νέα προσπάθεια αποτροπής συνταξιοδοτήσεων. Ένας νέος διαχωρισμός, μια νέα στρέβλωση, καθώς σε άλλο χρόνο θα λαμβάνεται η κύρια σύνταξη και σε άλλο χρόνο η επικουρική.
του Αντιπροέδρου Οικονομικών ΠΟΑΣΥ
κ. Αντώνη ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ