Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τι πρέπει να ξέρουμε για το school bullying, του Βαγγέλη Σιμόπουλου

"Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας (school bullying) και του Εκφοβισμού επισημαίνεται η ανάγκη τα παιδιά να
είναι ασφαλή στην κοινότητα, στο σχολείο, στο σπίτι. 
Σύμφωνα με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), ως σχολικός εκφοβισμός ορίζεται η εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την πρόκληση σωματικού ή και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Για να σας το κάνουμε εικόνα, γενικώς ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει σωματική βία (χτυπήματα, γροθιές κ.ά.), απειλές, εκβιασμούς, πειράγματα, «φαρμακερά» παρατσούκλια, κοροϊδία, διάδοση φημών, εσκεμμένο αποκλεισμό κάποιων παιδιών από κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες, σεξουαλική παρενόχληση, κλοπές των αντικειμένων του θύματος ή πρόκληση ζημιών σε αυτά.


Το buling (νταηλίκι) είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Αυτή συνεπάγεται περιοδικά επαναλαμβανόμενες πράξεις που σκοπό έχουν την επιβολή ενός ατόμου ή μιας ομάδας πάνω σε ένα άλλο άτομο ή ομάδα, επομένως μια «ανισορροπία δυνάμεων». Η εν λόγω ανισορροπία μπορεί να είναι κοινωνική ή/και σωματική. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.
Το νταηλίκι αποτελείται από τρία βασικά είδη κακοποίησης – συναισθηματική,λεκτική και σωματική. Συνήθως, πρόκειται για μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση.Mπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε περιβάλλον στο οποίο ανθρώπινα όντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό περιλαμβάνει το σχολείο, την εκκλησία, την οικογένεια, το χώρο εργασίας, το σπίτι και τις γειτονιές. Ο εκφοβισμός είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μεταξύ κοινωνικών ομάδων, κοινωνικών τάξεων και ακόμη και μεταξύ χωρών.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά σωματικών συμπλοκών μεταξύ αγοριών - κοριτσιών στην εφηβεία (51%).

Ο σχολικός εκφοβισμός όμως έχει περάσει εδώ και καιρό τα σύνορα της αυλής του σχολείου τρέχοντας με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στους ιντερνετικούς δρόμους (cyberbullying). 
Το Διαδίκτυο προσφέρει ανωνυμία και κάνει παιδιά που στον φυσικό κόσμο θεωρούνται μέτρια να διαπρέπουν στον εικονικό κόσμο, ο οποίος τους χαρίζει, με λανθασμένο τρόπο, τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους.
Αυτή τη στιγμή οι δράσεις εντός και εκτός του σχολείου είναι κυρίως κατασταλτικές, αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση 
Η UNICEF, υποδεικνύει έξι στρατηγικές ώστε να γίνει η κοινωνία στο σύνολό της, από τις οικογένειες μέχρι τις κυβερνήσεις, ικανότερη στην πρόληψη και τον περιορισμό της βίας κατά των παιδιών, που περιλαμβάνει τον σχολικό εκφοβισμό, τη σεξουαλική βία, την ανθρωποκτονία, τη βίαια πειθαρχία και τη βία κατά των κοριτσιών.
Πρόκειται για: 1) την υποστήριξη των γονέων, κηδεμόνων και οικογενειών, 2) την επιμόρφωση των παιδιών με δεξιότητες, 3) την αλλαγή νοοτροπιών που ενθαρρύνουν τη βία και τις διακρίσεις, 4) την παροχή και προώθηση υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα παιδιά, 5) την ενίσχυση των δικαστικών, ποινικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών και 6) την αύξηση των διαθέσιμων δεδομένων και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βία και το ανθρώπινο και κοινωνικο-οικονομικό κόστος της, προκειμένου να αλλάξουν οι νοοτροπίες και τα πρότυπα.

Το ζητούμενο είναι να φθάσει η ημέρα κατά την οποία η καταστολή δεν θα χρειάζεται, αφού το bullying θα έχει «σβηστεί» από τον σχολικό πίνακα και οπου αλλού υπάρχει. Διαφορετικά θα συνεχίσει να... σβήνεται το μέλλον αθώων παιδιών.Το bullling από μικρή ηλικία είναι πρόληψη.Και η πρόληψη σώζει ζωές.
Γραμμές βοήθειας 
Γραμμή αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς: 11130
Ευρωπαϊκή Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111
«Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων
Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών,Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»)
Γραμμή χωρίς χρέωση: 8001180015
Σελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τους εφήβους
Σελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την πρόληψη της αυτοκτονικότητας στους νέους
Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS: 1056

Βαγγέλης ΣιμόπουλοςΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΑΥΘ-ΑΣΠΑ