Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Από το 2015 τα αναδρομικά (Το σχέδιο για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ)

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την καταβολή τους σε δόσεις από τον Ιανουάριο. Παράλληλα θα υπάρχει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα και τις αυξήσεις μέσω των προαγωγών
Καταβολή αναδρομικών σε δόσεις, συμψηφισμό των ποσών που έλαβαν φέτος ως κοινωνικό μέρισμα αλλά και... για τις προαγωγές των δύο τελευταίων ετών, καθώς και μισθολογικές προσαρμογές αποδοχών με χαμηλότερες περικοπές σε σχέση με αυτές που τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο του
2012 περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποζημίωση των στρατιωτικών-σωμάτων ασφαλείας, το οποίο θα εξεταστεί με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά πιθανό τα αναδρομικά να αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του 2015.
Το ζήτημα αποτελεί ισχυρό πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα κονδύλια που πρέπει να εξευρεθούν είναι ιδιαίτερα υψηλά και η άμεση καταβολή τους θα θέσει εκτός τροχιάς την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Όπως έχουν υπολογίσει στο υπουργείο Οικονομικών, το κόστος μόνο για τα αναδρομικά των στελεχών ΕΔ-ΣΑ φθάνει τα 420 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και τα 130 για τους συνταξιούχους.
Η δε ετήσια δαπάνη που θα απαιτηθεί για την επαναφορά των αποδοχών τους στα υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κατά τι τα 200 εκατ. ευρώ. Για το ποσό αυτό η τρόικα έχει διαμηνύσει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, καθώς προκύπτουν μόνιμες ανάγκες και για τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.
Το οικονομικό επιτελείο προκειμένου αφενός να περιορίσει το κόστος και αφετέρου να μην έρθει σε ευθείας σύγκρουση με τους στρατιωτικούς-σώματα ασφαλείας προωθεί τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
• Συμψηφισμό μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ.
• Συμψηφισμό ενός ποσού που φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στις καταβολές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω προαγωγών, παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει» με τον νόμο 4046/2012.
• Αλλαγές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών-σωμάτων ασφαλείας οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα ναι μεν οι αποδοχές τους να αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αλλά να μην φθάσουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, πριν δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος. Με το «τρικ» αυτό θα χρειαστούν μικρότερα κονδύλια τόσο για τα αναδρομικά όσο και για τις μόνιμες δαπάνες από τις αυξημένες αποδοχές.
Γι' αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει και αναμένει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επί της απόφασης του ΣτΕ.
• Καταβολή των αναδρομικών σε δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2015.
Η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει και οι δόσεις να ξεκινήσουν από τον φετινό Σεπτέμβριο σε περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα συνεχίσει να κινείται υψηλότερα του στόχου.


(ΕΘΝΟΣ 07/07/2014 – Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.gr