Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ο Δένδιας "κόβει" στην Κρήτη και "ράβει" στην Κέρκυρα

Με ανοικτό το στόμα αφήνει αστυνομικούς, στελέχη της πολιτικής αεροπορίας και τουριστικούς φορείς η σκανδαλώδης, όπως χαρακτηρίζουν,  διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, η οποία αποδυναμώνει  το αεροδρόμιο Ηρακλείου και ενισχύει αυτό της Κέρκυρας, περιοχή όπου εκλέγεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας. H προκλητική διαταγή (ενισχυτικές
δυνάμεις) που έφτασε πριν λίγα 24ωρα στην τοπική ΕΛ.ΑΣ αφορά
στην ενίσχυση με δόκιμους αστυνομικούς ενόψει του καλοκαιριού των αεροδρομίωνων της χώρας. Η μείωση στον αριθμό των δοκίμων σε όλα τα αεροδρόμια είναι εμφανής (λόγω και της μη εισόδου δοκίμων στις σχολές της Αστυνομίας), ωστόσο αυτό που προκαλεί πολλά ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, είναι ο αριθμός των αστυνομικών που θα ενισχύσουν το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, σε σύγκριση με άλλα αεροδρόμια με μεγαλύτερη κίνηση, όπως είναι το «Νίκος Καζαντζάκης».

'Ετσι λοιπόν ο αερολιμένας Ηρακλείου που έρχεται πρώτος πανελλαδικά σε αφίξεις τσάρτερ θα ενισχυθεί με 15 (!) μόλις αστυνομικούς από τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Πέρυσι, στο ίδιο αεροδρόμιο οι δόκιμοι αστυνομικοί ήταν 50. Στην αντίθετη πλευρά, το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, δηλαδή εκεί όπου εκλέγεται ο κ. Δένδιας, οι αστυνομικοί που θα διατεθούν είναι 25, δέκα δηλαδή περισσότεροι από ότι στο Ηράκλειο. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι για ποιο λόγο αποφασίστηκε η Κέρκυρα να ενισχυθεί με περισσότερους αστυνομικούς από κάθε άλλο αεροδρόμιο τουριστικής περιοχής της Ελλάδας.

Επίσης, κατά πέντε περισσότεροι του Ηρακλείου θα είναι οι δόκιμοι που θα τοποθετηθούν στην Κω, δηλαδή 20 άτομα, 15 δόκιμοι αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στη Ρόδο, 10 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, 15 στο Α.Τ Καβάλας, μόλις 10 στο επίσης με μεγάλη επισκεψιμότητα αεροδρόμιο των Χανίων και μόλις δυο άτομα στο αστυνομικό τμήμα της Σητείας. Επίσης, 35 άτομα θα αποσπαστούν στο αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου και 45 δόκιμοι αστυνομικοί για όλο το νησί της Σαντορίνης.

Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το πώς θα «αντιδράσει» η αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου, το πώς δηλαδή θα καλύψει το κενό αυτό που δημιουργεί το Αρχηγείο του Σώματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι θα είναι και ο αριθμός των μόνιμων αστυνομικών που θα αποσπαστούν στον αερολιμένα Ηρακλείου για τη σεζόν. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι φέτος αναμένονται στο «Ν.Κ» 12 μόνιμοι αστυνομικοί, ενώ πέρυσι ήταν 15.


Πρώτο το Ηράκλειο, τέταρτη η Κέρκυρα

Η άφιξη των δοκίμων αστυνομικών θα γίνει την πρώτη ημέρα του Ιουνίου, ενώ η τουριστική σεζόν στο Ηράκλειο ξεκινά από την 1η Απριλίου. Για δύο μήνες δηλαδή το Ηράκλειο θα πρέπει να καλυφθεί με τις δυνάμεις που διαθέτει. Οι ενισχύσεις  θα παραμείνουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Πέρυσι, στο Ηράκλειο οι επιβάτες σε αφίξεις- αναχωρήσεις εσωτερικού και εξωτερικού έφτασαν τα 5.800.000 άτομα. Τους εκατομμύρια επισκέπτες του νησιού κλήθηκαν να «διαχειριστούν» σε μεγάλο βαθμό την καλοκαιρινή περίοδο  οι 50 δόκιμοι αστυνομικοί που ήταν πέρυσι στον ΚΑΗΚ, οπότε και σημειώθηκαν τότε πολλά παράπονα λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν εξαιτίας του τεράστιου όγκου δουλειάς που προέκυπτε σε καθημερινή βάση.

Φέτος που προβλέπεται αύξηση της τουριστικής κίνησης, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και με δεδομένη την μείωση του αριθμού των δοκίμων αστυνομικών, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το τι μέλλει γενέσθαι. Ήδη πάντως οι τοπικοί φορείς του τουρισμού και τα στελέχη της τοπικής ΥΠΑ, μόλις πληροφορήθηκαν αυτή την εξέλιξη, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και ζητούν να υπάρξουν αλλαγές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εικόνα που θα ζήσουμε το καλοκαίρι θα είναι τουλάχιστον χαοτική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και για να αντιληφθεί κανείς το έργο που επιτελούν οι δόκιμοι αστυνομικοί στα αεροδρόμια της χώρας αρκεί να ειπωθεί ότι κάνουν όλη την υποχρεωτική αγγαρεία, που όμως είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των αεροδρομίων και τη χωρίς προβλήματα αφίξεις και αναχωρήσεις των επισκεπτών. Για παράδειγμα, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί κάνουν σε καθέναν τουρίστα ξεχωριστά τον διαβατηριακό έλεγχο, σε περίπτωση που έρχεται από χώρα εκτός Σέγκεν. Αυτοί είναι μεταξύ άλλων οι Ρώσοι αλλά και οι Ισραηλινοί που θα κατακλύσουν -κυρίως οι πρώτοι την Κρήτη- και θεωρούνται ως ιδιαιτέρως απαιτητικοί «πελάτες». Παράλληλα, στα καθήκοντά τους είναι ο τροχονομικός έλεγχος, μέτρα τάξης και ασφάλειας των αεροδρομίων κοκ.


Ούτε στη Χερσόνησο στέλνουν δυνάμεις

Εκτός από τη μείωση όμως στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, προκλητική είναι και η απόφαση να μην σταλούν φέτος καθόλου δόκιμοι στο Α.Τ Χερσονήσου, το οποίο αστυνομεύει τόσο την ομώνυμη περιοχή, όσο και τα Μάλια, όπου τα ζητήματα που προκύπτουν κάθε καλοκαίρι με τους Βρετανούς, αποτελούν πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και ξεπερνούν πολλές φορές τα σύνορα της Ελλάδας. Το Α.Τ Χερσονήσου αναμένεται να ενισχυθεί στο μέτρο του δυνατού από τις δυνάμεις που διαθέτει η τοπική ΕΛ.ΑΣ


ΠΑΤΡΙΣ